ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ είναι «λιγότερο ασφαλείς» από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν

Οι ΗΠΑ είναι «λιγότερο ασφαλείς» από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «λιγότερο ασφαλείς», εξαιτίας των αποκαλύψεων που έγιναν από τον πρώην υπάλληλο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε την Τετάρτη κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, επεσήμανε, στην έγγραφη κατάθεσή του προς του γερουσιαστές της επιτροπής Πληροφοριών, τις «προφανείς ζημιές που έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν, αυτές οι αποκαλύψεις». «Κατά συνέπεια, το έθνος και οι πολίτες του είναι λιγότερο ασφαλείς», είπε.

Οι αποκαλύψει είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο τα προγράμματα παρακολουθήσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα στους τρομοκράτες και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κλάπερ.

«Ο Σνόουντεν ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει και ότι η αποστολή του έχει στεφθεί με επιτυχία. Ακόμα κι αν ισχύει αυτό, καλώ αυτόν και τους συνεργάτες του να επιστρέψουν τα υπόλοιπα κλεμμένα έγγραφα που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, προκειμένου να αποτραπεί ένα μεγαλύτερο πλήγμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι σκοπεύει να προτείνει μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν στα προγράμματα παρακολουθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής αλλά και τον καθησυχασμό των συμμάχων της Αμερικής.