Λίβανος: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας

Λίβανος: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από βομβιστή αυτοκτονίας

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο από την έκρηξη του οποίου τυλίχθηκε στις φλόγες ένα βενζινάδικο στην πόλη Χέρμελ, προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαρουάν Σαρμπέλ.


«Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και πάνω από 15 τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ερευνούμε εάν επρόκειτο για μια επίθεση αυτοκτονίας», είπε ο Σαρμπέλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Μάναρ, που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε γύρω στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ είχε πέσει το σκοτάδι, προκάλεσε μια τεράστια πυρκαγιά που εμπόδισε την επέμβαση των σωστικών συνεργείων. Τηλεοπτικά δίκτυα του Λιβάνου μετέδωσαν εικόνες με τεράστιες φλόγες στον τόπο της επίθεσης.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε ένα ορφανοτροφείο κι ένα κτίριο όπου εδρεύει μια φιλανθρωπική οργάνωση που συνδέεται με έναν εξέχοντα σιίτη ιερωμένο, ήταν η δεύτερη στην πόλη Χέρμελ, η οποία θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες. Την 16η Ιανουαρίου, σε μια παρόμοια επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Η Χέρμελ, στο βόρειο άκρο της Κοιλάδας Μπεκάα, βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο εμφύλιος που διαρκεί τρία χρόνια, κι η επίθεση θεωρείται άλλη μια ένδειξη ότι ο πόλεμος υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί στο Λίβανο.

Η σημερινή επίθεση είναι η έβδομη που πλήττει μια περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ αφότου το σιιτικό ένοπλο κίνημα έστειλε ένοπλα μέλη του να πολεμήσουν στο πλευρό του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής, αν και ο τρόπος που διαπράχθηκε η επίθεση παραπέμπει σε μια σειρά παρόμοιων ενεργειών από σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.