ΚΟΣΜΟΣ

Άρχισε η δίκη πρώην στελεχών της Anglo Irish Bank

Άρχισε η δίκη πρώην στελεχών της Anglo Irish Bank

Τρία πρώην ανώτατα στελέχη της χρεοκοπημένης Anglo Irish Bank, η 'διάσωση' της οποίας στοίχισε στους Ιρλανδούς φορολογούμενους περίπου 29 δισεκ. ευρώ, οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον ενός δικαστηρίου στο Δουβλίνο.

Η διάσωση των τραπεζικού συστήματος ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που ανάγκασαν την ιρλανδική κυβέρνηση να ζητήσει δάνειο ύψους 85 δισεκ. ευρώ από την διεθνή τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) το 2010, καθώς η διπλή τραπεζική και δημοσιονομική κρίση στη χώρα απειλούσε να αποσταθεροποιήσει το ευρώ.

Ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας Σον Φιτζπάτρικ και δύο ακόμη μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της Anglo Irish, ο Πατ Ουίλαν και ο Ουίλιαμ Μακάτιρ, πρόκειται να δικαστούν διότι προσέφεραν παράνομα δάνεια σε 16 πρόσωπα προκειμένου να αγοράσουν μετοχές της Anglo Irish το 2008, σε μια απόπειρα να ανεβάσουν τεχνητά την τιμή της μετοχής της.

Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Ουίλαν, πρώην οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, αρνείται επίσης επτά κατηγορίες περί συνέργειας σε απάτη που σχετίζεται με την υποβολή ψευδών στοιχείων για τη χορήγηση δανείων.

Η δίκη άρχισε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο Δουβλίνο, καθώς οι αρχές ανησυχούν για ενδεχόμενες εκδηλώσεις οργής εναντίον των τραπεζικών που προσάγονται σε δίκη.

Εκατομμύρια έγγραφα και εκατοντάδες αυτόπτες μάρτυρες θα εξεταστούν στο πλαίσιο της δίκης αυτής, στην οποία ορίστηκαν και ορκίστηκαν 15 ένορκοι σε κακουργιοδικείο της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας. Η δίκη χαρακτηρίζεται ιστορική για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και για την εκτεταμένη σύνθεση του σώματος των ενόρκων (15 αντί για 12, ως είθισται). Στη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ως την 31η Μαΐου, αναμένεται να καταθέσουν τουλάχιστον 42 αστυνομικοί.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί τη δίκη από μια διπλανή αίθουσα μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στους αυτόπτες μάρτυρες περιλαμβάνεται ο Σον Κουίν, ο πάλαι ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιρλανδία, ο οποίος δανείστηκε δισεκατομμύρια από την Anglo Irish για να χρηματοδοτήσει διάφορες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο κατά την διάρκεια των ετών της ταχείας οικονομικής επέκτασης στον πάλαι ποτέ 'Κελτικό Τίγρη'.

Ο Κουίν αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση όταν οι τιμές των ακινήτων κατέρρευσαν.

Οι κατηγορίες οι οποίες θα εξεταστούν αφορούν δάνεια ύψους 541 εκατομμυρίων σε έναν «χρυσό κύκλο» 10 πλουσίων επιχειρηματιών και έξι μελών της οικογένειας του Κουίν για να αγοράσουν μετοχές της τράπεζες.

Έκτοτε, η Anglo Irish εθνικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Irish Banking Resolution Corporation. Η τράπεζα, άλλοτε έμβλημα του λεγόμενου 'Κελτικού Τίγρη', της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ιρλανδικής οικονομίας, εκκαθαρίστηκε πέρυσι.

Όταν ο Φιτζπάτρικ αναλάμβανε διευθύνων σύμβουλος, το 1986, η Anglo Irish Bank ήταν μια μικρή τράπεζα με πόρους η αξία των οποίων είχε υπολογιστεί σε 5 εκατ. το 1985. Αναδείχθηκε στην τρίτη θέση του τραπεζικού τομέα, με κεφαλαιοποίηση η οποία στα μέσα του 2007 έφθανε το αστρονομικό ποσό των 13,3 δισεκ. ευρώ. Η μετοχή της έφθανε τα 17,53 ευρώ το 2007, αλλά λίγο αργότερα τα πράγματα άρχισαν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα για το πιστωτικό ίδρυμα.

Τον Ιανουάριο του 2008, ο ρυθμιστικός φορέας του χρηματοοικονομικού τομέα της Ιρλανδίας αποκάλυψε ότι είχαν δοθεί παράτυπα και μυστικά χορηγήσεις ύψους 87 εκατ. ευρώ αφού επιθεώρησε και τα βιβλία μιας ανταγωνιστικής τράπεζας, της Irish Nationwide Building Society.

Τον Μάρτιο του 2008, η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns είχε οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις των μετοχών της Anglo Irish.

Αμέσως μετά είχαν αποκαλυφθεί ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις του Κουίν, ο οποίος διέθετε το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που είχαν κακές αποδόσεις.

Οι αποκαλύψεις για τις μυστικές χορηγήσεις είχαν οδηγήσει σε παραίτηση τον Φιτζπάτρικ.

Η οργή των πολιτών όσον αφορά τα πεπραγμένα των ανώτατων στελεχών της τράπεζας αναζωπυρώθηκε το 2013, όταν ήλθαν στην δημοσιότητα καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους στις οποίες ακούγονται να γελάνε και να κάνουν χωρατά για τα ποσά που ζητούσαν από την ιρλανδική κυβέρνηση. Ο Πίτερ Φιτζέραλντ και Τζον Μπάουι, δύο στελέχη της Anglo Irish, καταγράφηκαν να γελάνε και να αστειεύονται για τα ποσά που χορήγησε η κυβέρνηση της Γερμανίας και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

Οι κασέτες αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ιρλανδία όσο και στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε σχολιάσει πως το σκάνδαλο αποτέλεσε πλήγμα για την δημοκρατία.