Ένας νεκρός από την κακοκαιρία στη Σλοβενία

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία στη Σλοβενία

Νεκρός είναι ένας 20χρονος ηλεκτρολόγος στη Σλοβενία, ο οποίος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει ζημιά σε τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης, σε ένα δάσος κοντά στο Μάριμπορ της βορειοανατολικής Σλοβενίας, χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

 

Ένα τμήμα της Σλοβενίας έχει παραλύσει σήμερα μετά τις σφοδρές χιονοθύελλες που πλήττουν τη χώρα. Σήμερα, περίπου 36.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πέμπτη συνεχή ημέρα. Στην κλιμάκωση των καιρικών αυτών φαινομένων, 120.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή ένα στα τέσσερα.

Συνολικά, 7.600 πυροσβέστες, στρατιώτες, ηλεκτρολόγοι και εθελοντές εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα σοβαρή στην περιοχή της Ποστόινα, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των δέντρων που έχουν πέσει στους δρόμους.

Η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ποστόινα με το λιμάνι Κόπερ στη Αδριατική έχει διακοπεί εξαιτίας των δέντρων που έχουν πέσει από το βάρος του χιονιού και του πάγου.

Ο σλοβένος υπουργός Γεωργίας έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη καταστροφή για τα δάση της χώρας» που καταλαμβάνουν το μισό του εδάφους της. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, το 40% των δασών της Σλοβενίας έχουν υποστεί ζημιά από το χιόνι και τον πάγο.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί την Παρασκευή, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι αναμενόμενες ριπές του ανέμου να ρίξουν τα καλυμμένα από τον πάγο δέντρα.