ΗΠΑ: Πτώση της ανεργίας τον Ιανουάριο

ΗΠΑ: Πτώση της ανεργίας τον Ιανουάριο

Το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μειώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, χάρη στην ανάκαμψη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που ήταν πάντως λιγότερο ταχεία του αναμενομένου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο σημείωσε πτώση κατά 0,1% και μειώθηκε στο 6,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, καθώς δημιουργήθηκαν 113.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση μεσοσταθμικά ότι θα δημιουργούνταν 175.000 θέσεις εργασίας και ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παρέμενε σταθερό στο 6,7%.

Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο, που ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικός, ιδίως λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας, αναθεωρήθηκε και αυξήθηκε ελαφρώς, από τις 74.000 στις 75.000. Αυτός του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε αισθητά προς τα πάνω, από τις 241.000 στις 274.000.

Τους τρεις τελευταίους μήνες, η μέση αύξηση των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 154.000. Για το σύνολο του 2013 ο αριθμός αυτός, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας, ήταν κατά 194.000 μεγαλύτερος από αυτές που χάνονταν.

Καθώς υποχώρησε στο 6,6%, το ποσοστό της ανεργίας πλησίασε ακόμη περισσότερο το όριο του 6,5%, μετά το οποίο η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, έχει καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσει μια ενδεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της, τα οποία βρίσκονται σήμερα κοντά στο μηδέν.

Η υποχώρηση του ποσοστού των ανέργων τον Ιανουάριο μοιάζει να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των θέσεων εργασίας και όχι σε μια νέα πτώση του ενεργού πληθυσμού—όπως συνέβαινε κατά κόρον τους τελευταίους μήνες, με αποθαρρυμένους ανέργους να εγκαταλείπουν την προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια θέση απασχόλησης.

Τον περασμένο μήνα ο ενεργός πληθυσμός ανέβηκε στο 63%, δηλαδή συμπεριλήφθηκαν σε αυτό 499.000 επιπλέον πρόσωπα. Πάντως το ποσοστό αυτό είναι ιστορικό χαμηλό.

Ένα άλλο παράδοξο ίσως συνέβαλε στην μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται μακροχρόνια άνεργοι (χωρίς εργασία για πάνω από έξι μήνες) μειώθηκαν κατά 232.000 τον Ιανουάριο, στα 3,6 εκατομμύρια.