Αίγυπτος: Το κόμμα του Φότουχ δεν θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές

Αίγυπτος: Το κόμμα του Φότουχ δεν θα κατέβει στις προεδρικές εκλογές

Ο ηγέτης της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, Αμπντέλ Μονέιμ Αμπούλ Φότουχ, δήλωσε την Κυριακή ότι το κόμμα του, Ισχυρή Αίγυπτος, δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές έχουν δημιουργήσει μια «δημοκρατία φόβου», αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις του.

«Ήμασταν πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές αλλά οι κατασταλτικές πρακτικές των αρχών δείχνουν πως δεν υπάρχει χώρος για τη δημοκρατία και σεβασμός στην ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξε ο Αμπούλ Φότουχ. «Δεν μπορούμε, με ήσυχη της συνείδησή μας, να συμμετάσχουμε σε μια απάτη κατά των πολιτών, όταν η δημοκρατία του φόβου συνεχώς εξαπλώνεται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Το κόμμα του Αμπούλ Φότουχ είχε έρθει 4ο στις προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στην Αίγυπτο το 2012.

Τοπικές και διεθνείς οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τις αιγυπτιακές αρχές για την καταστολή τόσο των διαδηλωτών όσο και των μέσων ενημέρωσης από τον περασμένο Ιούλιο οπότε και ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Από την άλλη, ο Χαμντίν Σαμπάχι, υποψήφιος για την προεδρία, δήλωσε πως θα λάβει μέρος στην εκλογές, παρά τα σενάρια που θέλουν την αναμέτρηση να κερδίζει ο αρχηγός του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος θα πρέπει να παραιτηθεί από τη στρατιωτική του θέση προτού υποβάλλει υποψηφιότητα για τις εκλογές.

Ωστόσο, οι Ισλαμιστές τον έχουν χαρακτηρίσει ως «προδότη» υποστηρίζοντας ότι η ανατροπή του Μόρσι αποτέλεσε στρατιωτικό πραξικόπημα και τον κατηγορούν για τους θανάτους εκατοντάδων υποστηρικτών του πρώην προέδρου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η εκλογική επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, ωστόσο, σύμφωνα με το νέο σύνταγμα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα μέσα του Απριλίου.