Πορτογαλία: Νέα μέτρα για πιο εύκολες απολύσεις

Πορτογαλία: Νέα μέτρα για πιο εύκολες απολύσεις

Εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας νέα μέτρα, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, που στόχο έχουν την απλούστευση των διαδικασιών απόλυσης.


«Είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές λύσεις που θα μας επιτρέπουν να τηρήσουμε το πνεύμα του νέου εργατικού κώδικα αλλά και να συμμορφωθούμε προς τις ενστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πέδρου Μότα Σουάρες κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Η αποτίμηση της εργασίας, τα επαγγελματικά προσόντα, το κόστος, η εμπειρία και η αρχαιότητα του υπαλλήλου είναι τα πέντε κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους οι εργοδότες στις περιπτώσεις που καταργούν θέσεις εργασίας .

Η παρουσίαση αυτών των νέων κριτηρίων για τις απολύσεις, που πρόκειται να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο, έγινε μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή κλιμακίου της τρόικας για την προσεχή αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος και των δημοσιονομικών της Πορτογαλίας.

Το ΔΝΤ, το οποίο ενέκρινε χθες την εκταμίευση μιας νέας δόσης του δανείου 910 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου «διάσωσης» της πορτογαλικής οικονομίας που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2011, αξιώνει να υπάρξει «μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί πλήρως με την πρόταση του ΔΝΤ να μειωθεί ο κατώτατος μισθός για τους πιο νέους, ενώ όπως είπε η αναπροσαρμογή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη γίνει.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, την Πέμπτη περίπου 200 Πορτογάλοι στρατιωτικοί συγκεντρώθηκαν στη Λισαβόνα για να διαδηλώσουν εναντίον των περικοπών που επιβλήθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Στις 6 Μαρτίου και οι αστυνομικοί αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις.