Τουρκία: Έγκριση του νομοσχεδίου για τους διορισμούς των δικαστών

Τουρκία: Έγκριση του νομοσχεδίου για τους διορισμούς των δικαστών

Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, μετά από έντονη αντιπαράθεση, που έφτασε μέχρι και σε χειροδικίες, το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών, όπως έγινε γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή.

Ο νόμος, τον οποίο προωθούσε η κυβέρνηση Ερντογάν, ψηφίστηκε μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, με πολλές αντεγκλήσεις μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και εκείνων της αντιπολίτευσης.

Πριν από την ψηφοφορία ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται τα πιο αμφιλεγόμενα άρθρα του νομοσχεδίου με το οποίο μεταρρυθμίζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελών (HSYK) καθώς η αντιπαράθεση ήταν τόσο έντονη που σε δύο περιπτώσεις βουλευτές ήρθαν στα χέρια μέσα στο κοινοβούλιο. Μάλιστα ένας βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Αλί Ιχσάν Κοκτούρκ, χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με σπασμένη μύτη.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο, που δίνει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το διορισμό των δικαστών, είναι αντισυνταγματικό και ότι μοναδικός σκοπός του είναι να επιτρέψει στην κυβέρνηση να σταματήσει τις έρευνες για τα σκάνδαλα που την απειλούν.