ΚΟΣΜΟΣ

FT: Μάχη με την Μέρκελ θα πρέπει να δώσει ο Ρέντσι

FT: Μάχη με την Μέρκελ θα πρέπει να δώσει ο Ρέντσι

Βλέποντας, πλέον, τη μεγάλη του φιλοδοξία να λαμβάνει σάρκα και οστά, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, καλείται να πετύχει το ακατόρθωτο: να κρατήσει τη χώρα εντός νομισματικής ένωσης, βάζοντάς τα αφενός με τις τράπεζες και αφετέρου με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, ο Ματέο Ρέντσι θα χρειαστεί γερές δόσεις υπομονής, επιμονής, διαύγειας, αποφασιστικότητας και, πάνω απ' όλα, τύχης για να τα καταφέρει:

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας θα έχει την πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη. Μόλις λάβει την εντολή, θα ηγηθεί μιας χώρας με τρία θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα: έχει τεράστιο χρέος, δεν έχει ανάπτυξη και αποτελεί μέλος μιας δυσλειτουργικής νομισματικής ένωσης.

[...] Τέσσερα πράγματα πρέπει να γίνουν, που δεν είναι όλα υπό τον έλεγχο του κ. Renzi. Πρώτον, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης δεν πρέπει να αφεθεί να μένει μόνιμα κάτω από τον στόχο, όπως συμβαίνει πρόσφατα. Δεύτερον, η Ιταλία χρειάζεται χαμηλότερα επιτόκια στην αγορά, κάτι για το οποίο απαιτούνται πρόσθετα αντισυμβατικά μέτρα. Τρίτον, οι προβληματικές τράπεζες πρέπει να αναδιοργανωθούν, οι «κλονισμένες» να κλείσουν και να δημιουργηθεί μια «κακή τράπεζα» για να διαχειριστεί τα αποκαΐδια.Τέταρτον, τα ογκώδη πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας και της Ολλανδίας πρέπει να μειωθούν. Αυτά τα πλεονάσματα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη την προσαρμογή της περιφέρειας. Ο κ. Renzi θα πρέπει να δρομολογήσει το επαναστατικό του πνεύμα για να θέσει το ζήτημα στους βόρειους γείτονες», αναφέρει το δημοσίευμα.