Υπό πίεση η Γερμανία για την εμπλοκή Υπουργού σε παιδική πορνογραφία

Υπό πίεση η Γερμανία για την εμπλοκή Υπουργού σε παιδική πορνογραφία

Με την πρώτη του σοβαρή δοκιμασία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αιτία της κρίσης ο Σεμπάστιαν Εντάτι, πρώην βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Το θέμα απασχολεί σήμερα τους επικεφαλής των τριών κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο.

Στο στρατόπεδο των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας η δυσφορία είναι έντονη μετά την παραίτηση του χριστιανοκοινωνιστή υπ. Αγροτικής Οικονομίας Φρίντριχ. Ο τελευταίος φέρεται να είχε ενημερώσει τον Οκτώβριο την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών για τις εν εξελίξει έρευνες σε βάρος του τότε βουλευτή του κόμματος. Με αποτέλεσμα, όπως εικάζεται, ο ίδιος να εξαφανίσει επιβαρυντικά για τον ίδιο στοιχεία.

Η ενημέρωση των Σοσιαλδημοκρατών τον Οκτώβριο για τις έρευνες σε βάρος του Σεμπάστιαν Εντάτι ήταν «καθήκον» του, αλλά και πράξη με την οποία θέλησε να προστατέψει το κύρος της χώρας. Ο παραιτηθείς υπουργός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Χανς Πέτερ Φρίντριχ επιδίωξε με αυτήν την τοποθέτηση να δικαιολογήσει σήμερα το πρωί στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) τη στάση του. Σε αντίθεση με τον κ. Φρίντριχ, ο οποίος απέφυγε να διατυπώσει κατηγορία εναντίον των Σοσιαλδημοκρατών, ένας μεγάλος αριθμός χριστιανοδημοκρατών πολιτικών ζητά την παραίτηση του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Τόμας Όπερμαν επειδή την περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα την πληροφορία για την ενημέρωση και ανάγκασε κατά αυτόν τον τρόπο τον κ. Φρίντριχ να παραιτηθεί.

017437505 30300

Αύριο η συζήτηση στη βουλή

Αύριο συνεδριάζει όλη την ημέρα η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της βουλής, η οποία θα ζητήσει να μάθει λεπτομέρειες για το ποιος ενημέρωσε, πότε και ποιον σε αυτήν την υπόθεση. Για αυτό το λόγο προσκλήθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος (ΒΚΑ) Γεργκ Τσίρκε, ο υφυπουργός παρά την Καγκελάριο, Κλάους Ντίντερ Φρίτσε, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, ο προκάτοχός του και νυν υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υπουργός Εσωτερικών, χριστιανοδημοκράτης Τόμας ντε Μεζιέρ. Από αυτή την ακρόαση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αν θα συσταθεί σχετική εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου.

Πηγη DW