Φόβοι για πραξικόπημα στη Λιβύη:Τελεσίγραφο παραίτησης στην κυβέρνηση

Φόβοι για πραξικόπημα στη Λιβύη:Τελεσίγραφο παραίτησης στην κυβέρνηση

Τελεσίγραφο λίγων ωρών επέδωσαν ισχυρές ένοπλες ομάδες της Λιβύης στους βουλευτές του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου και του λιβυκού κοινοβουλίου, προκειμένου να εγκαταλείψουν την εξουσία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συλλάβουν όλα τα μέλη του που δεν θα υπακούσουν.

«Δίνουμε στο Κογκρέσο, του οποίου η θητεία έχει λήξει, διορία 5 ωρών προκειμένου να παραδώσει την εξουσία» —ως τις 21:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας—, ανακοίνωσαν οι αρχηγοί, πρώην αντάρτες, κυρίως των ισχυρών ταξιαρχιών Αλ Καακάα και Αλ Σαουάικ, που ανεπίσημα θεωρούνται μέρος του στρατού της Λιβύης.

Το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο καταδίκασε το τελεσίγραφο των ενόπλων ομάδων αυτών, χαρακτηρίζοντάς το απειλή περί διάπραξης ενός «πραξικοπήματος».

«Το Εθνικό Κογκρέσο καταδικάζει έντονα αυτήν την επίθεση εναντίον των αρχών και απορρίπτει κατηγορηματικά το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης (των ένοπλων ομάδων), την οποία θεωρεί ως ένα πραξικόπημα εναντίον των νόμιμων θεσμών της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Νούρι Αμπουσαμέιν ενώπιον των βουλευτών.

Στο μεταξύ, οι φρουροί ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του αεροδρομίου, απαιτώντας να τους καταβληθούν οι μισθοί πολλών μηνών καθώς επίσης και τη διεξαγωγή μιας έρευνας σχετικά με τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Τα μέλη μιας ένοπλης μονάδας που έχει αναλάβει τη φρούρηση του αεροδρομίου κατέλαβαν το διάδρομο προσγείωσης και εμπόδισαν το προσωπικό να εισέλθει στους επιβατικούς τερματικούς σταθμούς, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αεροδρομίου που δηλώνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ομάδα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν καταβάλλει προσπάθειες να ελέγξει τους βαριά οπλισμένους αντάρτες που συνέβαλαν μεν στην πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 αλλά εν συνεχεία κράτησαν τα όπλα τους, προκειμένου να ασκούν οικονομικές και πολιτικές πιέσεις.