ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Χέιγκ στη Ρωσία να μην επέμβει στην ουκρανική κρίση

Έκκληση Χέιγκ στη Ρωσία να μην επέμβει στην ουκρανική κρίση

Να μην επέμβει στην «πολύπλοκη κρίση» που συνταράσσει την Ουκρανία κάλεσε τη Μόσχα το Λονδίνο.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ανέφερε ότι η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τακτική επαφή με αυτήν της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να την πείσει ότι οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έπρεπε να την ανησυχούν.

«Εφόσον υπάρξει ένα οικονομικό πακέτο, θα είναι σημαντικό η Ρωσία να μην κάνει τίποτα για να υπονομεύσει αυτό το οικονομικό πακέτο και να συνεργαστεί και να το υποστηρίξει» είπε ο κ. Χέιγκ μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι η Ρωσία ίσως να «στείλει τα άρματα μάχης» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων πληθυσμών της ανατολικής Ουκρανίας, προειδοποίησε γι' αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «εξωτερική απειλή» ή ρωσική επέμβαση.

«Δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον της Ρωσίας να κάνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία όπως και κάνουμε… έτσι ώστε ο λαός της Ουκρανίας να μπορέσει να επιλέξει τη δική του πορεία προς το μέλλον. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και πολλές αβεβαιότητες».

Μέχρι τώρα η Βρετανία κρατούσε χαμηλότερους τόνους στο θέμα της Ουκρανίας σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία, ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο κ. Χέιγκ ανέφερε ότι θα συνομιλήσει με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαφρόφ αύριο.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό, είναι να πεισθεί η Μόσχα ότι η μοίρα της Ουκρανίας δεν είναι αυτό που αποκάλεσε «ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος» και ότι οι στενότεροι δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι το κακό.

«Είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Ουκρανίας να έχουν τη δυνατότητα να συναλλάσσονται πιο ελεύθερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης προς το συμφέρον των πολιτών της Ρωσίας αυτό να συμβεί», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η «επόμενη αντίδραση» της Ρωσίας, αλλά κάλεσε την αντιπολίτευση της Ουκρανίας να κινηθεί επειγόντως προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να καταλήξει σε συμφωνία για τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών και να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας.