ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: 38 οι νεκροί από αεροπορική επίθεση σε κρησφύγετα ανταρτών

Πακιστάν: 38 οι νεκροί από αεροπορική επίθεση σε κρησφύγετα ανταρτών

Μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν έπληξαν θέσεις που πιστεύεται ότι αποτελούσαν κρησφύγετα ανταρτών σε περιοχές των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 38 φερόμενοι ως αντάρτες, στον τρίτο βομβαρδισμό των τελευταίων ημερών.


Οι επιδρομές εξαπολύθηκαν μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα κι αφού ο πρωθυπουργός της χώρας Ναουάζ Σαρίφ έδωσε διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να επιτεθούν στους αντάρτες στις περιοχές των συνόρων.
«Μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των τρομοκρατών στην κοιλάδα Τιράχ νωρίς σήμερα (Κυριακή)», δήλωσε ένας στρατιωτικός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κτίρια που καταστράφηκαν χρησιμοποιούνταν για να εκπαιδεύονται βομβιστές-καμικάζι και να κατασκευάζονται βόμβες.
«Έχουμε επιβεβαιωμένες αναφορές ότι 38 τρομοκράτες περιλαμβανομένων ορισμένων σημαντικών διοικητών σκοτώθηκαν», είπε ένας δεύτερος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας, προσθέτοντας πως καταστράφηκαν τουλάχιστον έξι κρησφύγετα.
Οι αξιωματούχοι αυτοί δεν έκαναν λόγο για απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Παρά τη νέα έξαρση της βίας, οι δύο πλευρές επιμένουν ότι θέλουν διαπραγματεύσεις. Ωστόσο πολλοί πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με μια οργάνωση η οποία άρχισε μια εκστρατεία που έχει στοιχίσει από το 2007 τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Οι Ταλιμπάν είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα αν το Πακιστάν δεν αλλάξει πολιτικό και νομικό σύστημα και δεν υιοθετήσει επίσημα τον ισλαμικό νόμο.

Υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο στρατός του Πακιστάν ενδέχεται να προετοιμάζεται για μια εκτεταμένη χερσαία και αεροπορική εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών στην επαρχία Βόρειο Ουαζιριστάν, αλλά μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις περιορίζονται σε αεροπορικά πλήγματα.

Το Σάββατο τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν επιθετικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επιδρομές στην περιοχή Χανγκού. Την 20ή Φεβρουαρίου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μαχητικά βομβάρδισαν μια περιοχή στην Μιρ Αλί, στην ημιαυτόνομη ζώνη των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί σουνίτες μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη στη βορειοδυτική περιοχή Κοχάτ σήμερα, ανακοίνωσε η αστυνομία.