ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: «Ενήργησα σωστά» δηλώνει ο Υπουργός εξωτερικών

Σλοβενία: «Ενήργησα σωστά» δηλώνει ο Υπουργός εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς απέρριψε την κριτική ότι η Σλοβενία τοποθετήθηκε πολύ κοντά στη Ρωσία στην αντιπαράθεση με την Ουκρανία.


“Κατέστησα σαφές στις Βρυξέλλες ότι η Ρωσία είναι το 'κλειδί' για την επίλυση της κρίσης... Όλοι συμφώνησαν με αυτό” είπε ο κ. Έριαβετς, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο πρόσφατης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη βελγική πρωτεύουσα.

Ο Καρλ Έριαβετς δέχθηκε τα πυρά της “Συνέλευσης για τη Δημοκρατία”, δεξιάς οργάνωσης, η οποία τον κατηγόρησε για “ανάρμοστη συμπεριφορά στο θέμα της Ουκρανίας, η οποία ζημιώνει τη Σλοβενία”.

Η “Συνέλευση για τη Δημοκρατία" άσκησε κριτική στην πρόταση του κ. Έριαβετς να αναλάβει η Σλοβενία διαμεσολαβητικό ρόλο και ζήτησε την παραίτησή του.

Ο κ. Έριαβετς είπε ότι η Σλοβενία απλώς πρόσφερε “βοήθεια, όχι με την έννοια της διαμεσολάβησης μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας”, αλλά στο ίδιο μήκος κύματος, στο οποίο κινήθηκαν οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας στο Κίεβο.

“Νομίζω ότι ενήργησα ορθώς. Ο σκοπός της εξωτερικής πολιτικής είναι να επιδιώκει πολιτικές και διπλωματικές λύσεις... Θα ήταν χειρότερα αν η Σλοβενία υποστήριζε σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας” υπογράμμισε.

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θεωρεί πως η Σλοβενία μπορεί να βοηθήσει στον διάλογο, καθώς αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, που δεν έχουν επιβαρυνθεί από την ιστορία.