ΚΟΣΜΟΣ

Οι δημοσιογράφοι στο στόχαστρο των αρχών της Βενεζουέλας

Οι δημοσιογράφοι στο στόχαστρο των αρχών της Βενεζουέλας

Ογδόντα εννέα δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα επιθέσεων, ληστειών και αυθαίρετης κράτησης από την πλευρά των αρχών στη Βενεζουέλα από την έναρξη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης, κατήγγειλε την Πέμπτη το σωματείο εργαζομένων στον Τύπο (SNTP ).

«Υπήρξε έξαρση συλλήψεων δημοσιογράφων από την Εθνική Φρουρά σε μια εντελώς κατασταλτική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SNTP, Μάρκο Ρουίζ.

Το SNTP ανακοίνωσε ότι από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης στις αρχές Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν 23 κλοπές εξοπλισμού (κάμερες, φωτογραφικές μηχανές, κλπ) από την αστυνομία, 22 αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα και 68 επιθέσεις κατά ανθρώπων του Τύπου είτε από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης είτε από εξαγριωμένους διαδηλωτές. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στον Τύπο αρκετοί δημοσιογράφοι ήταν "στόχος επιθέσεων".

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους θα πρέπει να εγγυηθούν τη δημόσια τάξη, δεν επιτίθενται στον Τύπο, πολύ περισσότερο στους πολίτες», δήλωσε ο φωτορεπόρτερ Γκαμπριέλ Οσόριο που ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στις 15 Φεβρουαρίου οι οποίοι επίσης του απέσπασαν βιαίως τον επαγγελματικό του εξοπλισμό

Η Βενεζουέλα μαστίζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου από βίαιες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νίκολας Μαδούρο. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και περισσότεροι από 300 έχουν τραυματιστεί.