ΚΟΣΜΟΣ

Σε υψηλό διετίας τα ασφάλιστρα κινδύνου των πενταετών ρωσικών ομολόγων

Σε υψηλό διετίας τα ασφάλιστρα κινδύνου των πενταετών ρωσικών ομολόγων

Τα ασφάλιστρα κινδύνου του ρωσικού χρέους αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εξαιτίας των φόβων ότι οι πιθανές κυρώσεις από τη Δύση θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη εξασθενημένη οικονομία της χώρας.

Τα πενταετή CDS (Credit Default Swaps) αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης σήμερα στις 247 μονάδες, που είναι το ανώτερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Markit.

Τα πενταετή ρωσικά CDS έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του Μαρτίου. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη διατύπωση στοχευμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων για την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Οι πολύ σκληρές κυρώσεις είναι πιθανώς ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης και σε αυτό το στάδιο ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. Αλλά η πρόβλεψη αυστηρότερων μέτρων θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πιο επιβλαβείς», δήλωσε ο Νιλ Σέρινγκ επικεφαλής ερευνητής της Capital Economics για τις αναδυόμενες αγορές.