ΚΟΣΜΟΣ

Αντάρτικο στην Ανατολική Ουκρανία

Αντάρτικο στην Ανατολική Ουκρανία

Ένα νέο φαινόμενο γεννιέται στην Ανατολική Ουκρανία και η ρωσική κρατική τηλεόραση το προβάλλει καθώς οι διαδηλώσεις κατά του Κιέβου δεν λένε να κοπάσουν. Ανταρτικές παράνομες ομάδες δικτυώνονται στις νότιες και ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας και προειδοποιούν την κεντρική εξουσία να μην τολμήσει να ασκήσει βία εναντίον ρωσόφωνων πολιτών, που δεν αποδέχονται τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι μασκοφόροι άνδρες, που εμφανίστηκαν στη ρωσική τηλεόραση, δεν μοιάζουν καθόλου με τα αυτοσχέδια βίντεο νεαρών διαφωνούντων, που γέμιζαν το τελευταίο διάστημα το Διαδίκτυο, αλλά φαίνεται πως προχωρούν ένα βήμα μπροστά, αποκαλύπτοντας ότι εκπροσωπούν διασυνδεδεμένες ομάδες ένοπλης αυτοάμυνας τουλάχιστον από το Λουγκάνσκ, το Ντονιέτσκ και το Χάρκοβο.

Οι συνομιλητές του ρωσικού δικτύου «Ρωσία-24» υποδέχθηκαν το τηλεοπτικό συνεργείο σε κρησφύγετο στα δάση του Λουγκάνσκ και αυτοχαρακτηρίζονται «λαϊκή πολιτοφυλακή των περιφερειών», προειδοποιώντας ότι θα αντιμετωπίσουν ως «κήρυξη πολέμου» κάθε σύλληψη ή απειλή εναντίον ομοϊδεατών τους και πολιτών του Νότου και της Ανατολής της Ουκρανίας.

Εμφανώς έμπειροι σε θέματα οπλισμού και πολέμου, οι άνδρες, που εμφανίζονται αναφέρουν ότι είναι καλά εξοπλισμένοι και διαθέτουν αντιαρματικές ρουκέτες και εξοπλισμό, που θα τους επέτρεπαν να «ψήσουν» τα τεθωρακισμένα, που θα κινούνταν εναντίον τους προερχόμενα από τη Δυτική Ουκρανία. Διευκρινίζουν ότι έχουν ήδη σκεφτεί τις αντάρτικες τακτικές τους, θα χωρίζονται σε ολιγομελείς ομάδες και «θα καίμε ένα ένα τα στρατιωτικά οχήματα», καλώντας τη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας και τους πολιτικούς ιθύνοντες να λυπηθούν τους Ουκρανούς φαντάρους και να μην τους στείλουν για σφαγή, γιατί οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται «να σακατέψουμε ή να πυροβολήσουμε τα παιδιά» (δηλαδή τους Ουκρανούς φαντάρους.

ru

Οι ένοπλοι φαίνεται πως δεν ξεχνούν την ταπεινωτική αντιμετώπιση, που είχαν τύχε στη Δυτική Ουκρανία οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας «Μπέρκουτ», που υποχρεώθηκαν να γονατίσουν, όταν δεν καίγονταν ζωντανοί στις συγκρούσεις του Κιέβου. Όλα αυτά λένε οι ένοπλοι έγιναν χωρίς λόγο, «αύριο θα έρθουν εδώ και θα βάλουν εμάς να γονατίσουμε, αλλά εμείς αυτό δεν το θέλουμε», ενθυμούμενοι προφανώς ότι πολλοί από τους άνδρες των «Μπέρκουτ» κατάγονταν από την Ανατολική Ουκρανία και δεν είναι απίθανο να επανδρώνουν σήμερα τις παράνομες ομάδες αυτοάμυνας.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη μοιάζει να ακολουθεί το «κλασικό» σχήμα της «αργής απόσχισης», όπου εκτός από τις νόμιμες διαδηλώσεις σχηματίζεται και ένα «εκτός νόμου» εργαλείο εξελίξεων, όπως οι δυνάμεις αυτοάμυνας από μασκοφόρους, που ορκίζονται πίστη στο λαό τους και ανελέητη σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κιέβου.

Εκτός της προβολής από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, οι ένοπλες αυτές δυνάμεις αυτοάμυνας, φαίνεται πως συμβαδίζουν χρονικά με την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ προς το λαό της Ουκρανίας. Ο πλέον άφθαρτος ηγέτης της περιοχής απευθύνεται στους συμπολίτες του αποκαλώντας τους «αδέλφια» και ζητώντας τους να μην υποταχθούν στη συμπαιγνία Βρυξελλών και «κομπραδόρων ολιγαρχών», που έχει σκοπό να υποτάξει την Ουκρανία και να καταστρέψει τη γεωργία και τη βιομηχανία της. Μιλώντας με νόημα, που προφανώς θα χρειαστεί χρόνος για να εκτιμηθεί, ο Σ.Αξιόνοφ διαβεβαίωσε τους συμπολίτες του ότι οι πολυετείς προσδοκίες των κατοίκων της Κριμαίας έναντι της Ρωσίας δεν διαψεύστηκαν, αλλά και ότι αν ζητήσουν και αυτοί τη βοήθεια της Μόσχας «το ίδιο αδελφικά θα ανταποκριθεί και στην ειλικρινή έκκληση για βοήθεια από άλλες περιοχές της Ουκρανίας».

Επανέλαβε πάντως ότι δεν καλεί τις άλλες περιφέρειες να μιμηθούν «τυφλά» την πορεία της Κριμαίας, καθώς είναι προφανές ότι κάθε περιοχή θα βρει το δικό της εντέλει δρόμο της απόσχισης από μια φιλοδυτική ή φιλοΝΑΤΟϊκή Ουκρανία και τη δική της μορφή συνεργασίας ή συνεταιρισμού με τη Ρωσία...

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι Ρώσοι «κατέλαβαν» την Κριμαία (ΧΑΡΤΕΣ)

Κριμαία: Υπό ρωσικό έλεγχο το μεγαλύτερο μέρος της Χερσονήσου

ΗΠΑ σε Ρωσία: Ξεκινήστε συνομιλίες με Ουκρανία

Κατάληψη της βάσης στο Μπέλμπεκ από τους Ρώσους

Πυροβολισμοί έξω από αεροπορική βάση στην Κριμαία