ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επικεφαλής κυκλώματος λαθρομεταναστών ζούσε στην Ελλάδα

Γαλλία: Επικεφαλής κυκλώματος λαθρομεταναστών ζούσε στην Ελλάδα

Ποινή φυλάκισης από δύο έως επτά χρόνια, χωρίς αναστολή, σε οκτώ μέλη δύο δικτύων λαθραίας μετανάστευσης ανάμεσα στο Αφγανιστάν και την Ευρώπη, επέβαλε δικαστήριο της Γαλλίας, έπειτα από μια έρευνα που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.

«Είχαν παραπεμφθεί οκτώ πρόσωπα και καταδικάσθηκαν και τα οκτώ από το δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος Ολιβιέ Καρντόν, ο οποίος υπερασπιζόταν έναν Ιρακινό που καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης έπειτα από δύο ημέρες ακροαματικής διαδικασίας.
«Υπήρχαν δύο δίκτυα, το αφγανικό δίκτυο, το οποίο ανακαλύφθηκε αρχικά και το κουρδικό δίκτυο (...) που δρούσε ως υπεργολάβος του αφγανικού δικτύου», πρόσθεσε ο Καρντόν.

Ο αρχηγός του αφγανικού δικτύου, ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα, καταδικάσθηκε σε επτά χρόνια στη φυλακή.
«Πηγαινοερχόταν τακτικά ανάμεσα στην Ελλάδα, το Αφγανιστάν και τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένας μικροκαμωμένος άνθρωπος με αδύναμη φωνή, όμως είχα την εντύπωση πως είχε το προβάδισμα ανάμεσα στους άλλους κατηγορουμένους», δήλωσε ο δικηγόρος, ο πελάτης του οποίου είχε παραμείνει δύο χρόνια προφυλακισμένος.

Παράλληλα, ένας Λιθουανός, οδηγός στους κόλπους του κουρδικού δικτύου, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, το ένα με αναστολή.
Οι μετανάστες υποχρεώνονταν να πληρώνουν κατά μέσο όρο από 5.000 ως 10.000 ευρώ για να πάνε τις πιο πολλές φορές στην Αγγλία ή τη Σουηδία.
Η Eurojust, η μονάδα δικαστικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε το 2002 με στόχο τη μάχη εναντίον όλων των μορφών οργανωμένης εγκληματικότητας στους κόλπους της ΕΕ, διεξήγαγε από το 2010 μια πολύ προωθημένη έρευνα για τη λειτουργία των τραπεζικών λογαριασμών.
«Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή. Έγιναν επίσης τηλεφωνικές υποκλοπές που διήρκεσαν ενάμισι χρόνο», υπογράμμισε ο Καρντόν, υπενθυμίζοντας πως οι δίκες διακινητών μεταναστών είναι «πολύ συχνές».

Διαβάστε ακόμα:

Απίστευτο! Περικυκλώθηκαν από φάλαινες δολοφόνους! (video)