ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν επιτίθενται στην έδρα της εκλογικής επιτροπής στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν επιτίθενται στην έδρα της εκλογικής επιτροπής στην Καμπούλ

Μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Καμπούλ εναντίον της έδρας της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής (IEC), η οποία δέχεται πυρά από κομάντος Ταλιμπάν που έχουν οχυρωθεί σε μια γειτονική πολυκατοικία, δήλωσαν αφγανοί αξιωματούχοι, μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.


"Τρεις ή τέσσερις ένοπλοι έχουν καταλάβει ένα κτίριο" δίπλα σ' αυτό της εκλογικής επιτροπής "και πυροβολούν εναντίον της έδρας της IEC", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι.

"Επιβεβαιώνω πως μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον της έδρας της IEC. Ακούσαμε δύο εκρήξεις, που προκλήθηκαν πιθανόν από ρουκέτες", δήλωσε ο Νουρ Μοχάμαντ Νουρ, ο εκπρόσωπος αυτής της επιτροπής που έχει αναλάβει την επίβλεψη της καλής διεξαγωγής των εκλογών.

"Εξακολουθούμε να ακούμε πυροβολισμούς, αλλά είναι όλοι ασφαλείς, έχουν καταφύγει στα θωρακισμένα δωμάτια", πρόσθεσε, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αναπτπύχθηκαν με ταχύτητα και επιχειρούν να εξουδετερώσουν τους ενόπλους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος είδε πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από την περιοχή.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν στο Twitter οι Ταλιμπάν.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον γραφείων της IEC

Η έδρα της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, ένας χώρος η φύση του οποίου τον καθιστά προφανή στόχο των Ταλιμπάν, έχει όψη μικρού φρουρίου: η είσοδος προστατεύεται από φράγμα ασφαλείας και οπλισμένοι φρουροί βρίσκονται σε πυργίσκους.

Η επίθεση άρχισε γύρω στις 12:00 (09:30 ώρα Ελλάδας), δηλαδή δύο ώρες πριν από μια συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δοθεί με θέμα την ασφάλεια των εκλογών.

Αυτή η νέα επιχείρηση των Ταλιμπάν πραγματοποιείται μόλις μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των αφγανικών προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 5 Απριλίου για την εκλογή του διαδόχου του Χαμίντ Καρζάι, του μοναδικού ανθρώπου που ηγήθηκε της χώρας μετά την πτώση των Ταλιμπάν και στον οποίο το Σύνταγμα απαγορεύει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Ένα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του από επίθεση των Ταλιμπάν