ΚΟΣΜΟΣ

Σύσταση σε αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν την Κριμαία

Σύσταση σε αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν την Κριμαία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) συνέστησε σήμερα στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσαρτήθηκε στη Ρωσία, τον οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο.


Σε μια γραπτή σύστασή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του EASA, ο οργανισμός εφιστά την προσοχή στις εταιρείες «στους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων» που αποτελεί η πρόθεση της Ρωσία να αναλάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Κριμαίας, που «ανήκει στη δικαιοδοσία της Ουκρανίας».
Από την 3η Απριλίου στις 09:00 (ώρα Ελλάδας), ενδέχεται να υπάρχουν δύο κέντρα ελέγχου για την ίδια περιοχή, εξήγησε ο EASA.

«Είναι επικίνδυνο από τη στιγμή που υπάρχουν περισσότερες από μία αρχές εναέριου ελέγχου αρμόδιες για την ίδια περιοχή πληροφόρησης πτήσεων. Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς όσον αφορά την ασφάλεια των επιβατών», υπογράμμισε ο επικεφαλής του οργανισμού Πάτρικ Κι.

«Τέτοια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται αμέσως όταν σοβαροί κίνδυνοι απειλούν την ασφάλεια των διεθνών πολιτικών πτήσεων», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος Μεταφορών Σιμ Κάλας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του EASA.

Στο μεταξύ η γερμανική υπηρεσία ταχυδρομείων Deutsche Post ανακοίνωσε ότι δεν δέχεται πλέον γράμματα με προορισμό την Κριμαία, αφού η ουκρανική υπηρεσία ταχυδρομείων ανακοίνωσε στην Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU) ότι οι παραδόσεις στην περιοχή αυτή δεν είναι πια εγγυημένες.

Ένας εκπρόσωπος της Deutsche Post δήλωσε ότι οι επείγουσες επιστολές και τα προϊόντα που αποστέλλονται μέσω της DHL —θυγατρικής της Deutsche Post—, δεν επηρεάζονται καθώς η DHL διαθέτει δικό της δίκτυο υποδομών στην Ουκρανία και άρα θα συνεχίσει τις παραδόσεις.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Η Κριμαία τμήμα της Ουκρανίας-Παράνομο το δημοψήφισμα