ΚΟΣΜΟΣ

Σαφές προβάδισμα του Γκιόργκι Ιβάνοφ στις εκλογές της ΠΓΔΜ

Σαφές προβάδισμα του Γκιόργκι Ιβάνοφ στις εκλογές της ΠΓΔΜ

Σημαντικό προβάδισμα για επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα απέκτησε στο χθεσινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ.


Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ,ο Γκιόργκι Ιβάνοφ απέσπασε ποσοστό 51,67% επί των ψηφισάντων και 25,23% επί των εγγεγραμμένων, ενώ ο κύριος αντίπαλός του, ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Στέβο Πεντάροφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 37,52% επί των ψηφισάντων και 18,33% επί των εγγεγραμμένων.

Ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Ιλίαζ Χαλίμι έλαβε ποσοστό μόλις 4,5%, ενώ ο τέταρτος υποψήφιος των χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο Ζόραν Πόποφσκι του νεοσύστατου κόμματος GROM συγκέντρωσε ποσοστό 3,6%.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο απαιτείται να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρών, το οποίο ανέρχεται περίπου σε 1,8 εκατ. ψηφοφόρους.

Συνεπώς, για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου με αντιπάλους τον Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον Στέβο Πεντάροφσκι.

Πρόεδρος στον δεύτερο γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος. Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε στο 49%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μαζική αποχή των Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του DUI του Αλί Αχμέτι να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Τις χθεσινές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν ομαλά και χωρίς επεισόδια επιτήρησαν 326 παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR, του Συμβουλίου της Ευρώπης και ξένων πρεσβειών στην ΠΓΔΜ, καθώς και 8.300 τοπικοί παρατηρητές.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ/ODIHR για την παρακολούθηση των εκλογών, Γκερτ Χίνριχ Άρενς ανακοίνωσε σήμερα την αρχική εκτίμηση της αποστολής για τις χθεσινές εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Άρενς, οι εκλογές διενεργήθηκαν αποτελεσματικά και οι υποψήφιοι πρόεδροι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ελεύθερα την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ο κ.Αρένς ανέφερε ότι η τελική εκτίμηση της αποστολής του ΟΑΣΕ/ODIHR για τις εκλογές θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση του β' γύρου των προεδρικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης: ΠΓΔΜ: Σημαντικό προβάδισμα του Ιβάνοφ στον πρώτο γύρο των εκλογών