ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η θρησκευτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ

Ομπάμα: Η θρησκευτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τον φόνο τριών ανθρώπων σε κέντρο της εβραϊκής κοινότητας και σε κοντινό εβραϊκό γηροκομείο στην πολιτεία του Κάνσας χθες το απόγευμα από έναν άνδρα που φέρεται ότι συνδέεται με αντισημιτικές οργανώσεις.


"Καταδικάζουμε τους φόνους αυτούς, οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις διαπράχθηκαν από μίσος στους εβραίους", υπογραμμίζει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από το γραφείο του, στην οποία απευθύνει επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

kan1

"Το κράτος του Ισραήλ μαζί με όλους τους πολιτισμένους λαούς είναι προσηλωμένο στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας", προσθέτει.

Χθες το απόγευμα στο Κάνσας Σίτι ένας 73χρονος σκότωσε ένα 14χρονο αγόρι και τον παππού του, οι οποίοι δεν ήταν εβραίοι στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης ενός κέντρου της εβραϊκής κοινότητας της περιοχής και στην συνέχεια μετέβη σε έναν εβραϊκό οίκο ευγηρίας, όπου σκότωσε μια 70χρονη, παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, το οποίο αρχίζει απόψε.

kan2

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι άκουσαν τον ύποπτο να φωνάζει "Χάιλ Χίτλερ" κατά την σύλληψή του, η οποία έγινε χωρίς να ασκηθεί βία.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζον Ντάγκλας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όβερλαντ Παρκ, μιας μικρής πόλης που βρίσκεται κοντά στο Κάνσας Σίτι, η οποία συνέλαβε τον δράστη, διευκρίνισε σήμερα ότι ο δράστης δεν γνώριζε τα θύματα της επίθεσης.

kan4

Ο ύποπτος για τον φόνο των τριών ανθρώπων, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Φρέιζερ Γκλεν Μίλερ, γνωστός ως Κρος, από την Ορόρα του Μιζούρι, είναι ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής των Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν της Καρολίνας και του Κόμματος των Λευκών Πατριωτών, με μακρά ιστορία στον αντισημιτισμό.

Ο Κρος ήταν επίσης μέλος ενός νεοναζιστικού φόρουμ στο Ίντερνετ, του Vanguard News Network, στο οποίο έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 12.000 μηνύματα, σύμφωνα με μια οργάνωση που εντοπίζει τις οργανώσεις που συντηρούν το ρατσιστικό μίσος, την Southern Poverty Law Center (SPLC).

Ο Κρος διατηρούσε για χρόνια σχέσεις με τους υποστηρικτές της υπεροχής των λευκών ως πρώην ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν, όπως και με τους υποστηρικτές του αντισημιτισμού.

kan3

Σήμερα το πρωί τα μέλη του νεοναζιστικού αυτού φόρουμ αντήλλασσαν εκατοντάδες μηνύματα εκφράζοντας την ικανοποίησή τους γι' αυτήν την επίθεση που είχε στόχο την εβραϊκή κοινότητα, η οποία προκάλεσε τον αποτροπιασμό των ΗΠΑ παραμονή του εβραϊκού Πάσχα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουάσινγκτον Ποστ", ο Κρος είχε επίσης ιδρύσει μια άλλη πτέρυγα της Κου Κουξ Κλαν και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι μηνών κατηγορούμενος για εγκληματική ανυπακοή.

"Ολοφάνερα με μια τέτοια πράξη βίας κατά δύο εβραϊκών κέντρων, μπορούμε να θέσουμε το θέμα" του αντισημιτικού χαρακτήρα της επίθεσης αυτής, κατέληξε ο Νετανιάχου.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ είχε καταγράψει 674 περιστατικά αντισημιτικού χαρακτήρα το 2012 στις ΗΠΑ, το οποίο αποτελεί έναν αριθμό σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Εξάλλου ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν τα δύο τρίτα των περιστατικών που χαρακτηρίζονται ως επεισόδια θρησκευτικής βίας στη χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την "φρικτή" αυτή επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, σημειώνοντας ότι η θρησκευτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ.

"Κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την ασφάλειά του σε συγκεντρώσεις ομοθρήσκων. Κανείς δεν θα πρέπει να φοβάται για την ασφάλειά του κατά την διάρκεια μιας προσευχής", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα σημείωσε εξάλλου ότι η επίθεση αυτή καθίσταται ακόμη πιο τραγική από το γεγονός ότι έγινε την παραμονή του εβραϊκού Πάσχα και την Κυριακή των Βαΐων για τους χριστιανούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα θέσει στην διάθεση της εβραϊκής κοινότητας οιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια την ώρα που οι συναγωγές έχουν ενισχύσει την ασφάλεια του περιβόλου τους.

"Ως Αμερικανοί οφείλουμε να ξεσηκωθούμε όλοι μαζί κατά της τρομερής αυτής βίας, η οποία δεν έχει θέση στην κοινωνία μας", σημείωσε.

"Οφείλουμε να συνεχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε, από όλες μαζί τις θρησκείες, για να καταπολεμήσουμε την άγνοια, την μισαλλοδοξία, κυρίως τον αντισημιτισμό, που μπορεί να οδηγήσει στο μίσος και την βία", κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης: «Χάιλ Χίτλερ» φώναζε ο δράστης του τριπλού φονικού στο Κάνσας

Δύο νεκροί στο Κάνσας, συνελήφθη ο δράστης