ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των μαθητριών

Νιγηρία: Εντείνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των μαθητριών

Ομάδα αποτελούμενη από Γάλλους ειδικούς στον τομέα των πληροφοριών, έφτασε το Σάββατο στην Νιγηρία για να μετάσχει στις έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό των περισσότερων από 200 μαθητριών που έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

«Η γαλλική αποστολή εμπειρογνωμόνων, η οποία εξειδικεύεται στον τομέα των πληροφοριών για ανθρώπους, αλλά και σε αυτόν των τεχνικών πληροφοριών, όπως και της παρατήρησης και της ανάλυσης εικόνων, έφτασε σήμερα στην Νιγηρία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του περιβάλλοντος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Αν υπάρξει ανάγκη αυτή (η αποστολή) θα ενισχυθεί», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την προεδρία, "η κινητοποίηση αυτή Γάλλων εμπειρογνωμόνων που εξειδικεύονται σε αυτούς τους τομείς ανταποκρίνεται στο αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας στις 7 Μαΐου".

Ο Ολάντ είχε τότε διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία θα ενίσχυε την βοήθειά της προς την Νιγηρία με στόχο τον αγώνα κατά των ωμοτήτων που διαπράττει η ισλαμιστική αυτή οργάνωση. Επίσης είχε εκφράσει "την βούλησή του να ενισχυθεί η συνεργασία με την Νιγηρία στον τομέα των πληροφοριών σε συνεργασία με τις χώρες τις περιοχής ώστε η τρομοκρατική αυτή οργάνωση να μην μπορεί πλέον να διαπράττει τέτοιες ενέργειες".

Στις 14 Απριλίου η Μπόκο Χαράμ επιτέθηκε σε λύκειο στην Σίμποκ, στην βορειοανατολική Νιγηρία, και απήγαγε 276 μαθήτριες, 223 εκ των οποίων εξακολουθούν να κρατούνται από την οργάνωση, ενώ οι υπόλοιπες κατάφεραν να διαφύγουν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αμερικανοί και Βρετανοί εμπειρογνώμονες έχουν ήδη φθάσει στην Νιγηρία για να μετάσχουν στις έρευνες. Η Κίνα έχει προτείνει επίσης την ανταλλαγή των πληροφοριών που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της και οι δορυφόροι της.

Παράλληλα ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διέθεσε δύο μεραρχίες για να μετάσχουν στις έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό των μαθητριών.

Οι στρατιώτες αυτές στρατοπεδεύουν στην μεθοριακή ζώνη που βρίσκεται κοντά στο Τσαντ, το Καμερούν και τον Νίγηρα και θα συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες της ασφάλειας, διευκρίνισε ο στρατηγός Κρις Ολουκολάντε.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Οι απαχθείσες μαθήτριες βρίσκονται ακόμα στη χώρα

Ροή Ειδήσεων