ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 13 προσώπων και δύο εταιρειών της Κριμαίας

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 13 προσώπων και δύο εταιρειών της Κριμαίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε σήμερα κυρώσεις στον πρώτο αναπληρωτή προσωπάρχη του προέδρου της Ρωσίας, τον Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, καθώς και στον επικεφαλής της διοίκησης αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, τον ταξίαρχο Βλαντίμιρ Σαμανόφ, σε 11 ακόμη πρόσωπα, καθώς και δύο επιχειρήσεις στην Κριμαία, την PJSC Chernomorneftegaz και τη Feodosia, οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τις «αρχές» της Κριμαίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.


Στους Βολοντίν και Σαμανόφ και στα υπόλοιπα 11 πρόσωπα, περιλαμβανομένων ιδίως του Βλαντίμιρ Πλιγκίν, προέδρου της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου της Κρατικής Δούμας (κάτω Βουλή) της Ρωσίας και πολλών φιλορώσων στην Κριμαία και στην Ουκρανία, όπως ο αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος της Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, επιβάλλονται στο εξής κυρώσεις όπως το πάγωμα πόρων που τυχόν έχουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια και η απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου, στο πλαίσιο της πίεσης που ασκεί η ΕΕ στη Μόσχα εξαιτίας της στάσης της στην κρίση στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις συμπεριλήφθηκαν και νομικά πρόσωπα, δύο εθνικοποιημένες επιχειρήσεις, είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο τα μέτρα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες θεωρείται ότι απέχουν αρκετά ακόμη από εκείνα των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε έναν νέο κατάλογο προσώπων καθώς και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις διότι επωφελήθηκαν από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ.

Ο Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μερικές ημέρες πριν από την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις άδικες και κάλεσε την ΕΕ να επανεξετάσει την προσέγγισή της.

«Με δημοκρατικό τρόπο, χωρίς βία, διεξήγαμε ένα δημοψήφισμα και η Ρωσία μας δέχθηκε. Γιατί μας επιβάλλουν κυρώσεις για αυτό;», είπε ο Τεμιργκάλιεφ,κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι έχουν υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Εξάλλου έκρινε ότι οι νέες κυρώσεις «δεν έχουν νόημα» αφού η Κριμαία δεν έχει παρά ήσσονος σημασίας οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Μόσχα κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις νέες κυρώσεις