ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ιρλανδία: «Το Ισλάμ είναι σατανικό»

Β. Ιρλανδία: «Το Ισλάμ είναι σατανικό»

Ο Πρώτος Υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας υποστήριξε ευαγγελιστή ιερέα, ο οποίος σε κήρυγμά του είχε χαρακτηρίσει το Ισλάμ «σατανικό».


Ο ιερέας Τζέιμς Μακ Κόνελ, νωρίτερα μέσα στον μήνα, είχε ισχυριστεί ότι το Ισλάμ είναι ένα δόγμα που γεννήθηκε στην κόλαση και συνέκρινε τους μουσουλμάνους με τους μαχητές του IRA.

Ερωτηθείς για το κήρυγμα ο Πρώτος Υπουργός (επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, που δρα όμως υπό την αιγίδα της κεντρικής εξουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου) Πίτερ Ρόμπινσον έκρινε ότι ο ιερέας δεν έχει κανένα ψήγμα μίσος μέσα του και δήλωσε ότι είναι καθήκον κάθε χριστιανού κήρυκα η αποκήρυξη των εσφαλμένων δογμάτων.

Προσέθεσε ακόμη ότι δεν θα εμπιστευόταν μουσουλμάνους που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις ή που υιοθετούν πλήρως τη σαρία για πνευματικές συμβουλές. Αντίθετα, θα του εμπιστευόταν να τους στείλει για ψώνια και να του αγοράσουν «τη σωστή αλυσίδα».
Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για το εάν τα σχόλια του ιερέα αποτελούν έγκλημα μίσους.

Ο ίδιος ο ιερέας, εμμένοντας στις θέσεις του, αρνήθηκε να απολογηθεί, ενώ ο κ. Ρόμπινσον σχολίασε πως το να μην εμπιστεύεται κανείς ένα κομμάτι της κοινωνίας δεν συνιστά έγκλημα μίσους.

Η υποστήριξη του κ. Ρόμπινσον προς τον ιερέα προκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή Πρώτου Υπουργού και πρώην στελέχους του IRA Μάρτιν ΜακΓκίνες, ο οποίος κάλεσε τον κ. Ρόμπινσον να υπερασπιστεί τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή.

Ο Πρώτος Υπουργός της Β. Ιρλανδίας έδωσε συνέχεια μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter γράφοντας ότι δεν θα δεχθεί υποδείξεις για ισότητα, ανοχή και αμοιβαίο σεβασμό από έναν ηγέτη μιας «αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι κ.κ. Ρόμπινσον και ΜακΓκίνες ηγούνται από κοινού της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, σε σχήμα διαρχίας, ώστε να εκπροσωπούνται τόσο οι προτεστάντες όσο και οι καθολικοί κάτοικοι της χώρας.