ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία για «ειρήνη» μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν μετά την απελευθέρωση στρατιώτη

Αισιοδοξία για «ειρήνη» μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν μετά την απελευθέρωση στρατιώτη

Η απελευθέρωση των πέντε πρώην στελεχών του καθεστώτος των Ταλιμπάν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ μπορεί να "βοηθήσει" στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού Ανώτατου Συμβουλίου για την Ειρήνη (HCP).


"Αυτό δείχνει ότι όλες οι πλευρές επιδεικνύουν καλή θέληση", δήλωσε ο Ισμαήλ Κασιμιάρ, αξιωματούχος του κυβερνητικού αυτού οργάνου που έχει συσταθεί από τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια να πειστούν οι Ταλιμπάν να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι από το γεγονός ότι η απελευθέρωση αυτών των υψηλόβαθμων Ταλιμπάν μπορεί να βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία".
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε σήμερα ότι η ανταλλαγή "δεν έγινε στην προοπτική της ειρηνευτικής διαδικασίας. Πρόκειται μόνο για μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, αυτό δεν ενέχει καμιά πολιτική διάσταση".

Ο λοχίας Μπέργκνταλ πιάστηκε αιχμάλωτος των Ταλιμπάν στις 30 Ιουνίου του 2009 μετά την εξαφάνισή του από βάση στη νοτιοανατολική επαρχία Πάκτικα. Η απελευθέρωσή του, με αντάλλαγμα αυτή των πέντε Ταλιμπάν που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο, ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

"Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ειρήνη και η αφγανική κυβέρνηση είχαν εμπλακεί εδώ και καιρό στην υπόθεση αυτή. Πράγματι ένα μέλος του αφγανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας πήγε στο Γκουαντάναμο πριν από περίπου 10 μήνες για να εξετάσει τη δυνατότητα απελευθέρωσης των στελεχών των Ταλιμπάν", διευκρίνισε ο Κασιμιάρ.

Η απελευθέρωση των πέντε αυτών Ταλιμπάν ήταν μια από τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν θέσει εδώ και πολύ καιρό οι Ταλιμπάν στους Αμερικανούς για την έναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Αφγανιστάν.

Επαφές που πραγματοποιούνταν τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο πλευρών, διακόπηκαν επανειλημμένα από τους αντάρτες ενώπιον της άρνησης της Ουάσινγκτον να απελευθερώσει τους κρατούμενους αυτούς, που έδειχνε κατά τους αφγανούς Ταλιμπάν, ότι οι Αμερικανοί δεν ήταν "σοβαροί" στη βούλησή τους να διαπραγματευτούν.

Οι πέντε κρατούμενοι του Γκουαντάναμο που απελευθερώθηκαν είναι οι Μοχάμαντ Φαζλ, Νορουλάχ Νόορι, Μοχάμεντ Νάμπι, Χαϊρουλάχ Χαΐρχουα και Αμπντουλ Χακ Ουασίκ, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πηγή των Ταλιμπάν, οι άνδρες αυτοί ήταν σημαίνοντες αξιωματούχοι του καθεστώτος των Ταλιμπάν που εκδιώχθηκε από την εξουσία κατά την αμερικανική εισβολή στη χώρα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ αφέθηκε ελεύθερος χθες στο ανατολικό Αφγανιστάν. Παραδόθηκε σε "μερικές δεκάδες" στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, παρουσία είκοσι Ταλιμπάν, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο στρατιώτης επρόκειτο να μεταφερθεί αεροπορικώς σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, όπου "θα αρχίσει μια διαδικασία επαναπροσαρμογής, θα έχει το χρόνο να αφηγηθεί την ιστορία του, να αποβάλει τη συσσωρευμένη ένταση και να αρχίσει την επανασύνδεσή του με την οικογένειά του", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις ΗΠΑ, μπαλόνια και συμβολικές κίτρινες κορδέλες κοσμούν τους δρόμους στη γενέτειρα του Μπάουι Μπέργκνταλ, τη μικρή ορεινή κοινότητα Χάιλι στο Αϊντάχο, μετά την είδηση της απελευθέρωσης του αμερικανού λοχία, ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια κράτησής του από τους Ταλιμπάν.

Οι γονείς του δήλωσαν πανευτυχείς όταν άκουσαν την είδηση από τον πρόεδρο Ομπάμα και ευχαρίστησαν όσους εργάστηκαν και βοήθησαν για την απελευθέρωση του παιδιού τους, κατά τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης: Ο Ομπάμα για τον στρατιώτη που αφέθηκε ελεύθερος από τους Ταλιμπάν