ΚΟΣΜΟΣ

Στο Αφγανιστάν ο Χέιγκελ

Στο Αφγανιστάν ο Χέιγκελ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έφτασε σήμερα στο Αφγανιστάν όπου πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη την επομένη της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατείτο για πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε Αμερικανός αξιωματούχος.


Ο Χέιγκελ έφτασε το μεσημέρι στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, στο στρατιωτικό αυτό συγκρότημα που τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο βόρεια της Καμπούλ, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την είδηση για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας στο Αφγανιστάν αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν Αφγανοί αξιωματούχοι ή η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ κρατείτο από τους Ταλιμπάν από τις 30 Ιουνίου του 2009 όταν είχε εξαφανιστεί από μια βάση στην επαρχία Πάκτικα, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Η απελευθέρωσή του, η οποία έγινε με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 5 Ταλιμπάν που κρατούνταν στην φυλακή στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας, ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος έχει μεταφερθεί στην βάση του Μπαγκράμ, είναι "σε καλή κατάσταση, ικανός να περπατήσει μόνος του" και αναμένεται να μεταφερθεί με αεροπλάνο σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Λάντστουλ, στην Γερμανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Πρόκειται για την δεύτερη αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Αφγανιστάν ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος σε διάστημα μιας εβδομάδας, έπειτα από αυτήν που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος Ομπάμα. Επίσης αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Χέιγκελ στο Αφγανιστάν από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Χέιγκελ πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη αυτή για να συζητήσει με τους Αμερικανούς διοικητές για την πρόοδο που σημειώνουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας στην ανάληψη της ευθύνης για την ασφάλεια στην χώρα τους.

Οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν την μάχιμη αποστολή τους στο Αφγανιστάν ως τον Δεκέμβριο και σκοπεύουν να διατηρήσουν 9.800 στρατιωτικούς στην χώρα αυτή ως το τέλος του 2016 αν η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν υπογράψει μια συνθήκη για την ασφάλεια με την Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης: Αισιοδοξία για «ειρήνη» μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν μετά την απελευθέρωση στρατιώτη