ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Ο Γιούνκερ δεν είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν

Ρέντσι: Ο Γιούνκερ δεν είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν

Χρειάζεται να γίνει μια πολιτική συζήτηση για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, υπογραμμίζοντας ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είναι ο μόνος υποψήφιος.


Ο Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις Ευρωεκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Ωστόσο ο Ρέντσι, το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου εξασφάλισε ποσοστό άνω του 40% στις Ευρωεκλογές στην Ιταλία, σημείωσε σε σημερινή του ομιλία σε οικονομική διάσκεψη στην πόλη Τρέντο στην βόρεια Ιταλία ότι ο Γιούνκερ δεν έχει καμία εγγυημένη πλειοψηφία και κανένα αυτόματο δικαίωμα για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν.

"Ο Γιούνκερ είναι 'ένα' όνομα για την Επιτροπή, αλλά δεν είναι 'το' όνομα", σημείωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να επικεντρωθούν τώρα στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά στο ποιος θα πρέπει να αναλάβει και ποια θέση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιλέγεται από τους ηγέτες της ΕΕ, αλλά πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο σημείωσαν άνοδο οι ευρωσκεπτικιστές στις Ευρωεκλογές.

Το γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" έγραφε χθες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τους εταίρους του στην ΕΕ ότι αν ο Γιούνκερ αναδειχθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ίδιος δεν θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί την συνέχεια της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Η δημόσια τηλεόραση αντιδρά στις περικοπές του Ρέντσι