ΚΟΣΜΟΣ

Οι απαιτήσεις του Μπαρόζο από τους συμπατριώτες του

Οι απαιτήσεις του Μπαρόζο από τους συμπατριώτες του

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από την Πορτογαλία να βρει σύντομα εναλλακτικές λύσεις στα μέτρα λιτότητας που ακυρώθηκαν την Παρασκευή από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ούτως ώστε η χώρα να μπορέσει να τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στη Λισαβόνα "να παρουσιάσει, το συντομότερο δυνατόν, εναλλακτικά μέτρα" στη θέση εκείνων που ακυρώθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε ο Μπαρόζο, σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης. "Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο ώστε η Πορτογαλία να μπορέσει να τηρήσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί", πρόσθεσε ο Μπαρόζο με την ευκαιρία της παρουσίασης των μακροοικονομικών συστάσεων της Επιτροπής προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 4% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του έτους και στο 2,5% το 2015.

Την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τρία από τα τέσσερα μέτρα που περιλαμβάνονταν στον φετινό προϋπολογισμό. Το ένα από αυτά αφορούσε τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση του δικαστηρίου υποχρεώνει πλέον την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν επιθυμεί να απαντήσει "βεβιασμένα" σε αυτήν την "σύνθετη" κατάσταση. Δεν απέκλεισε ωστόσο να προχωρήσει σε αύξηση των φόρων, εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις υπέρ των απαχθέντων μαθητριών