ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Επικήρυξαν τρομοκράτες για 18 εκατομμύρια δολάρια!

ΗΠΑ: Επικήρυξαν τρομοκράτες για 18 εκατομμύρια δολάρια!

Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή ύψους έως και 18 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη τεσσάρων "τρομοκρατών" που δρουν στη Δυτική και τη Βόρεια Αφρική, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανταμοιβή για τη Δικαιοσύνη" το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βάζει στο στρόχαστρο τον φερόμενο ως ηγέτη της Ανσάρου, μιας ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που εδρεύει στη Νιγηρία, δύο ιδρυτικά μέλη του Κινήματος για την Ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao) καθώς και άλλο ένα πρόσωπο που συνδέεται με "τρομοκρατικές οργανώσεις" στην Αίγυπτο.

Η Ουάσινγκτον προσφέρει έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για τον Χαλίντ αλ Μπαρνάουι, τον ηγέτη της Ανσάρου η οποία αποσπάστηκε από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και θεωρείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi). Μεταξύ άλλων, η Ανσάρου ευθύνεται για την απαγωγή, το 2012, του Γάλλου μηχανικού Φρανσίς Κολόμπ ο οποίος δραπέτευσε τον περασμένο Νοέμβριο.

Πιστεύεται επίσης ότι το 2011 απήγαγε και σκότωσε έναν Βρετανό και έναν Ιταλό ενώ πέρσι απήγαγε στα σύνορα μεταξύ Καμερούν και Νιγηρίας μια ολόκληρη οικογένεια Γάλλων. Ο Μπαρνάουι, που είναι περίπου 30 χρονών, δρα κυρίως στη Νιγηρία και τον Νίγηρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταζητεί επίσης τον Χαμάντ αλ Χάιρι και τον Άχμαντ αλ Τιλέμσι, τους ιδρυτές του Mujao, ενός κινήματος που δρα στο Μαλί και τον Νίγηρα και ευθύνεται για πολλές απαγωγές, κυρίως Γάλλων υπηκόων. Για τον καθέναν από αυτούς οι ΗΠΑ προσφέρουν 5 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, με το ποσό των 3 εκατομμυρίων επικηρύχθηκε ο Άμπου Γιουσούφ αλ Μουχάτζιρ, πρώην μέλος μιας εξτρεμιστικής αιγυπτιακής οργάνωσης (TWJ), που θεωρείται ειδικός στα εκρηκτικά και δρούσε στο Σινά μεταξύ 2004-6.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Στο Τέξας έφθασε ο λοχίας, πρώην αιχμάλωτος των Ταλιμπάν