ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Απόφαση για επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τεχεράνη

Βρετανία: Απόφαση για επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τεχεράνη

Τα σχέδια της Βρετανίας για επαναλειτουργία της πρεσβείας στο Ιράν, η οποία παραμένει κλειστή επί 2,5 χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Οι συνθήκες για την επαναλειτουργία της πρεσβείας μας στην Τεχεράνη είναι πλέον κατάλληλες», ανέφερε ο Χέιγκ σε γραπτή του ανακοίνωση προς το κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι συζήτησε το ζήτημα με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Η Βρετανία έκλεισε την πρεσβεία της στην ιρανική πρωτεύουσα στο τέλος του 2011, έπειτα από την επιδρομή ομάδας ισλαμιστών στους χώρους της, αλλά αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τον περασμένο Νοέμβριο, διορίζοντας ένα μη μόνιμο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος της Βρετανίας, έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αεροπορικά πλήγματα και θα δράσουν από κοινού με τον εχθρό τους, το Ιράν, για να στηρίξουν την ιρακινή κυβέρνηση, ύστερα από την αιματηρή επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Ο Χέιγκ, ο οποίος έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο βρετανικής συμμετοχής σε πιθανή αμερικανική δράση στο Ιράκ, αλλά έχει δηλώσει ότι το Λονδίνο θα συνδράμει με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βαγδάτη, αν χρειαστεί, δήλωσε ότι μία αποστολή που θα λειτουργήσει ως "επιχειρησιακός σύνδεσμος και αναγνωριστική ομάδα" βρίσκεται από το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης:

Η περίεργη υπόθεση του κοριτσιού που δεν μπορούσε να σταματήσει να γελάει

Ρoή Ειδήσεων