ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Ζήτησε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για διακανονισμό του χρέους της

Αργεντινή: Ζήτησε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για διακανονισμό του χρέους της

Το πρώτο βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, ζητώντας από την αμερικανική δικαιοσύνη να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της (1,33 δισ. Δολάρια), σε δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια, έκανε η Αργεντινή.

Ο Αργεντινός οικονομολόγος, Ραμίρο Καστινέιρα, σχολίασε την ανακοίνωση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα πρώτο επίσημο βήμα» προς την έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι που «δείχνει την πρόθεση (του Μπουένος Άιρες) να εφαρμόσει την απόφαση» του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Αφού αρνιόταν επί χρόνια να προχωρήσει σε διακανονισμό, η Αργεντινή διακήρυξε το Σαββατοκύριακο την πρόθεσή της να ρυθμίσει τη δικαστική διαμάχη της με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που είχαν αρνηθεί το «κούρεμα» του χρέους της χώρας, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα (93%) των ιδιωτών πιστωτών της οι οποίοι συμφώνησαν να περικόψουν τις απαιτήσεις τους κατά περίπου 70%.

Ο δικαστής Τόμας Γκρίζα του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Νέας Υόρκης διόρισε τον δικηγόρο Ντάνιελ Πόλακ ως «ειδικό σύμβουλο», ο οποίος θα αναλάβει να επιβλέπει και να προεδρεύει των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Κένυα: Τιμώρησαν βιαστές ανήλικης με κούρεμα του γκαζόν!