ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Κενυάτες πραγματοποίησαν επιδρομές σε βάσεις της αλ Σεμπάμπ

Σομαλία: Κενυάτες πραγματοποίησαν επιδρομές σε βάσεις της αλ Σεμπάμπ

Επιδρομές σε δύο βάσεις ισλαμιστών ανταρτών της αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 80 μέλη της οργάνωσης, πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη της Κένυας.

Από την πλευρά τους, πάντως, αντάρτες της αλ Σεμπάμπ διέψευσαν τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως δεν θρήνησαν θύματα.

Η AMISOM (Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης), δυνάμεις της οποίας εξαπέλυσαν φέτος νέες επιθέσεις εναντίον της αλ Σεμπάμπ, ανακοίνωσε ότι τα κενυατικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τις επιδρομές στις επαρχίες Ανόλι και Κουντέι στην περιφέρεια Νότια Τζούμπα. Στην ανακοίνωση, ωστόσο δεν διευκρινίζεται πότε έλαβαν χώρα οι επιδρομές αυτές.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στην Ανόλι είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 μαχητές της αλ Σεμπάμπ, ενώ καταστράφηκαν 3 οχήματα και ένα τζιπ Land Cruiser, το οποίο ήταν φορτωμένο με πυρομαχικά», ανέφερε η ανακοίνωση AMISOM. Στο ίδιο κείμενο προστίθεται ότι τουλάχιστον 50 αντάρτες σκοτώθηκαν στην επιδρομή στην Κουντέι.

Διαψεύδοντας την ανακοίνωση αυτή, ένας εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ, ο Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η οργάνωση δεν έχει καμιά βάση στις περιοχές όπου έγιναν οι επιδρομές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη. «Μόνο κτηνοτρόφοι βρίσκονταν σε αυτές τις περιοχές και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ούτε αίγα, πόσο μάλλον κάποιος πολίτης», δήλωσε.

Στην AMISOM συμμετέχουν στρατεύματα από την Ουγκάντα, το Τζιμπουτί, την Αιθιοπία, το Μπουρούντι και τη Σιέρα Λεόνε. «Η AMISOM εξακολουθεί να ασκεί πίεση στην αλ Σεμπάμπ με στόχο την απελευθέρωση περισσότερών περιοχών στις επικείμενες επιχειρήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι και διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι οι περιοχές που ανακαταλήφθηκαν από την οργάνωση βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, με τις αποθήκες τροφίμων να έχουν αδειάσει και τους περισσότερους κάτοικους τους να τις έχουν εγκαταλείψει, αφήνοντας πίσω τους «πόλεις-φαντάσματα».

Κατά τους αξιωματούχους αυτούς, η οργάνωση των ισλαμιστών μαχητών συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο πολλών περιοχών της χώρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποστολή προμηθειών στις πόλεις.

Σημειώνεται ότι η αλ Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Μπεκετόνι της Κένυας, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 65 άνθρωποι. Ο πρόεδρος της χώρας Ουχούρου Κενυάτα απέρριψε ωστόσο τη δήλωση της οργάνωσης, σημειώνοντας ότι τοπικοί πολιτικοί ευθύνονται για την επίθεση.

Αναφερόμενος τέλος σε άλλο περιστατικό, εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ δήλωσε ότι η ομάδα πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας (23/6) επίθεση εναντίον κενυατικών στρατευμάτων στα σύνορα Σομαλίας-Κένυας, βάζοντας φωτιά σε τέσσερα φορτηγά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όσοι επέβαιναν σε αυτά. Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Κένυας αρνήθηκαν ότι υπήρξε οποιοδήποτε παρόμοιο περιστατικό.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Ήθελαν εκδίκηση και έκαψαν ζωντανή λάθος οικογένεια! (photos)

Κένυα: Τιμώρησαν βιαστές ανήλικης με κούρεμα του γκαζόν!