ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση σε αεροδρόμιο της Ουγκάντα

ΗΠΑ: Προειδοποίηση για τρομοκρατική επίθεση σε αεροδρόμιο της Ουγκάντα

Για «συγκεκριμένη απειλή επίθεσης» στο διεθνές αεροδρόμιο Έντεμπε, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπάλα, πληροφορίες της αστυνομίας της Ουγκάντας αφήνουν να εννοηθεί πως η επίθεση αυτή μπορεί να σημειωθεί μέσα στο χρονικό όριο από τις 21:00 ως τις 23:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε, έτσι, τους υπηκόους των ΗΠΑ, οι οποίοι προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Ουγκάντας ανέφερε πάντως ότι εκδόθηκε μια κατεπείγουσα ειδοποίηση την Τετάρτη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ίγκνι Ουγκουντούρα, η υπηρεσία του πράγματι εξέδωσε μια προειδοποίηση με την οποία «ενημέρωνε τους αερολιμένες», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται πάντως ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει εκδώσει και άλλες ειδοποιήσεις φέτος σχετικά με πιθανές επιθέσεις στην Ουγκάντα, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει μια «διαρκή απειλή».

Η οργάνωση αλ Σεμπάμπ, εξάλλου, είχε προβεί σε μια επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, στη γειτονική Κένυα, πέρυσι, ενώ το 2010 είχε αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις σε μπαρ της Ουγκάντας, όπου θαμώνες παρακολουθούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις επιθέσεις αυτές. Πρόσφατα, δε, η Σεμπάμπ απείλησε να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις εναντίον της Ουγκάντας και άλλων χωρών που συνεισφέρουν δυνάμεις στη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία μάχεται εναντίον της οργάνωσης που θεωρείται ότι συνδέεται με την αλ Κάιντα, στο έδαφος της Σομαλίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ουγκάντας, πάντως, Οφουόνο Οπόντο αναγνώρισε μεν την «απειλή», ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως η χώρα «αντιδρά» σε αυτήν. «Το επίπεδο συναγερμού όσον αφορά στην τρομοκρατία στην Ουγκάντα είναι αυξημένο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες να… πεθάνουν! (photo)