ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις

Γερμανία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, μετά τη σύλληψη ενός Γερμανού εργαζόμενου στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, για τον οποίο διατυπώνονται υποψίες ότι κατασκόπευε βουλευτές για λογαριασμό της Ουάσινγκτον.

"Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Μπ. Έμερσον κλήθηκε από τον υφυπουργό Στέφαν Σταϊνλάιν στο υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσουν την υπόθεση που σχετίζεται με την έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας", ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο συνεργάτης της BND που συνελήφθη την Τετάρτη ερευνάται από τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία καθώς φέρεται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ μια κοινοβουλευτική επιτροπή της Μπούντεσταγκ και μάλιστα, την επιτροπή εκείνη που έχει αναλάβει να διακριβώσει την έκταση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (NSA) στη Γερμανία.

"Ο υφυπουργός Σταϊνλάιν παρακάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να συμβάλει ώστε να ριχθεί γρήγορα φως" στην υπόθεση αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε την Πέμπτη. "Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας. Εάν θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, θα υπάρξουν, όμως ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί. Η υπόθεση είναι σοβαρή, αυτό είναι σαφές", τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Συνελήφθη άνδρας ο οποίος φέρεται να είναι κατάσκοπος των ΗΠΑ

Ρoή Ειδήσεων