ΚΟΣΜΟΣ

Στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων το Σλαβιάνσκ

Στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων το Σλαβιάνσκ

Το μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, προπύργιο των αυτονομιστών, έπεσε πλέον στα χέρια του ουκρανικού στρατού. Βάσει των όσων υποστηρίζει το Κίεβο και αναπαράγουν και τα διεθνή ΜΜΕ, το Σλαβιάνσκ βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές του Κιέβου και την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοφ, μεγάλο μέρος των αυτονομιστών, καθώς επίσης και ο επικεφαλής τους, Ιγκόρ Στρελκόφ, εγκατέλειψαν το Σλαβιάνσκ, αφήνοντας «γυμνούς» τους φίλα προσκείμενους άνδρες που έμειναν πίσω.

Αρχικά, οι αυτονομιστές διέψευσαν τη συγκεκριμένη πληροφορία, εν συνεχεία, όμως, ο εκ των επικεφαλής των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Αντρέι Πουργκίν, υποστήριξε - μιλώντας στο Associated Press - ότι ναι μεν υπήρξε αποχώρηση των αυτονομιστών από το Σλαβιάνσκ, εντούτοις η πόλη είναι πλέον διαλυμένη, έπειτα από τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.

Το Associated Press, μάλιστα, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα ότι ένας κάτοικος της πόλης, ο οποίος θέλησε για ευνόητους λόγους να διατηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Σλαβιάνσκ βομβαρδιζόταν επί ώρες τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς επίσης ότι σήμερα το πρωί όλα τα σημεία ελέγχου των αυτονομιστών είχαν εγκαταλειφθεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, διέταξε τον στρατό να υψώσειο στο Σλαβιάνσκ την ουκρανική σημαία, όπως επίσημα ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας. Εκεί αναφέρεται επίσης, ότι ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων είχε διεμηνύσει στον Ποροσένκο πως αυτονομιστές αντάρτες επλήγησαν από πυρά όλμων, ενώ προσπαθούσαν να σπάσουν τις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι αυτονομιστές έχασαν ένα άρμα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για την ανάρτηση της σημαίας της χώρας στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια στα οποία είχαν τη βάση τους οι αυτονομιστές», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της προεδρίας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: «Οι αυτονομιστές και ο αρχηγός τους εγκατέλειψαν το Σλαβιάνσκ»