ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τον «διπλό πράκτορα»

Γερμανία: Ζητά εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τον «διπλό πράκτορα»

Η γερμανική κυβέρνηση ζητεί από την Ουάσινγκτον να δώσει γρήγορα μια σαφή εξήγηση για τις επαφές που φαίνεται ότι είχαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών με έναν Γερμανό ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτος ότι είναι διπλός πράκτορας.

«Περιμένω απ' όλους να συνεργασθούν άμεσα για να ξεκαθαρίσουν αυτές οι κατηγορίες -- περιμένω να υπάρξουν γρήγορα και ξεκάθαρα σχόλια από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ στην εφημερίδα Bild, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του, η οποία δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεν έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσουν τη σύλληψη ενός 31χρονου εργαζομένου της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND, ο οποίος παραδέχθηκε πως διοχέτευε έγγραφα σε μια αμερικανική επαφή του, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών και πολιτικές πηγές.

Στα έγγραφα αυτά υπήρχαν πληροφορίες για την κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν πως η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε σε μεγάλη έκταση τη Γερμανία, ακόμη και το τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

Ο 31χρονος πράκτορας της BND, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη, εργαζόταν από το 2012 για την αμερικανική CIA, αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως εργάσθηκε για τους Αμερικανούς», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της BND προς την εφημερίδα "Frankfurter Algemeine am Sonntag" (FAS).

Ο διπλός πράκτορας φέρεται ότι διοχέτευσε περισσότερα από 200 έγγραφα στις ΗΠΑ παίρνοντας ως αντάλλαγμα το ποσό των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Τύπο.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Εύκολη λεία για κατασκοπεία οι γερμανικές επιχειρήσεις