ΚΟΣΜΟΣ

IIF: Επικίνδυνες οι περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

IIF: Επικίνδυνες οι περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία

Η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα είχε «ευρύτερες συνέπειες» στην οικονομία της χώρας, οι επιχειρήσεις της οποίας ήδη σε μεγάλο βαθμό έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές δανεισμού και κεφαλαίων, επισήμανε μια διεθνής ένωση η οποία εκπροσωπεί 500 διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα και μεγάλες τράπεζες σήμερα.

Περαιτέρω κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν εάν η έρευνα που αναμένεται να διεξαχθεί για την κατάρριψη του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία τεκμηριώσει ότι η Ρωσία ενέχεται σε αυτή καθ' οιονδήποτε τρόπο, επισήμανε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Από τις τέσσερις επιχειρήσεις στις οποίες επέβαλαν κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προχθές, η Rosneft θεωρείται η πιο ευάλωτη, λόγω των μεγάλων αναγκών της για χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του έτους.

Οι άλλες ρωσικές επιχειρήσεις που συμπεριελήφθησαν στις πιο εκτεταμένες κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον ως σήμερα είναι η Gazprombank, η Novatek, η Vnesheconombank (VEB) και οκτώ εταιρείες όπλων.

Σύμφωνα με δεδομένα της Thomson Reuters LPC, οι τέσσερις επιχειρήσεις αυτές έχουν συνολικά λάβει 32,3 δισεκ. δολάρια σε κοινοπρακτικά δάνεια τα οποία καλούνται να αποπληρώσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια αυτά, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Rosneft επιδιώκει να συνάψει μια συμφωνία για την πώληση —με προπληρωμή— ποσοτήτων πετρελαίου αξίας 2 δισεκ. δολαρίων στις αγορές διαμέσου της ελβετικής εταιρείας Vitol, η οποία ειδικεύεται στη μεσιτεία και την εμπορία στην αγορά ενέργειας.

Εξάλλου τράπεζες επρόκειτο να συνάψουν μια συμφωνία για τη χορήγηση ενός δανείου 1,5-2 δισεκ. δολαρίων στην εισηγμένη, ημικρατική τράπεζα VTB πριν ανακοινωθούν οι νέες κυρώσεις προχθές Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής, επισήμανε το IIF, οι κυρώσεις έχουν στόχο πρόσωπα και επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και με τη ρωσική πολιτική ηγεσία.

Όμως εάν οι έρευνες καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία ενέχεται στην κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους, υπάρχει κίνδυνος οι κυρώσεις να διευρυνθούν και να συμπεριλάβουν ολόκληρους τομείς, όπως αυτός της ενέργειας ή ο χρηματοοικονομικός. Αυτές είναι οι κυρώσεις του λεγόμενου «τρίτου επιπέδου».

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα. Αλλά θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα εάν αυτές οι κυρώσεις του τρίτου επιπέδου παραμείνουν σε ισχύ για μια μακρά χρονική περίοδο», σχολίασε ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του IIF Χουνγκ Τραν.

Διαβάστε επίσης:

Boeing 777-Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Έβρεχε πτώματα»