ΚΟΣΜΟΣ

Ο πάπας Φραγκίσκος θα στηρίξει ψυχολογικά τους εκτοπισμένους του Ιράκ

Ο πάπας Φραγκίσκος θα στηρίξει ψυχολογικά τους εκτοπισμένους του Ιράκ

Την πρόθεσή του να μεταβεί στο Ιράκ προκειμένου να στηρίξει τους πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους από τους πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσμος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στήριξή του θα είναι και προς του Χριστιανούς, αλλά και τους αλλόθρησκους που ζουν στην περιοχή του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει από τη Νότια Κορέα στην Ιταλία, ο πάπας αναφέρθηκε στις διάφορες πρωτοβουλίες που ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν σκεφθεί ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν για να βοηθήσουν τις κοινότητες που απειλούνται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. «Είπαμε ότι, εάν χρειαστεί, μετά την επιστροφή μας από την Κορέα θα μπορούσαμε να πάμε εκεί (σ.σ. στο Κουρδιστάν). Όμως επί του παρόντος αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση», τόνισε.

«Σκεφτήκαμε διάφορα πράγματα. Αυτή ήταν μία από τις πιθανότητες», συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι «είναι διατεθειμένος, είναι διαθέσιμος», να πάει στο Ιράκ.

Ο πάπας εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία τους για τις διάφορες κοινότητες που απειλούνται στο Κουρδιστάν, φροντίζοντας να μην ξεχωρίσει τους χριστιανούς.

Ο πάπας ζήτησε «να σταματήσουν οι άδικες επιθέσεις» και ιδίως αυτές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους μέσω της ανάληψης "συλλογικής δράσης" από τα Ηνωμένα Έθνη και όχι μέσω μιας μονομερούς επέμβασης, κάτι που θεωρείται ευθεία κριτική στα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα των αεροπορικών βομβαρδισμών σε στόχους του ΙΚ, ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε: «Στην περίπτωση μιας άδικης επίθεσης, είναι νόμιμο να σταματήσει κανείς τον επιτιθέμενο. Υπογραμμίζω το ρήμα: να τον σταματήσει, δεν λέω να τον βομβαρδίσει, ούτε να του κηρύξει τον πόλεμο».

Όμως «ένα έθνος από μόνο του δεν μπορεί να κρίνει πώς θα σταματήσει» αυτή η επίθεση, κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χαφτάρ υπεύθυνες για τις επιθέσεις