ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ρουμανία: ΝΑΤΟ και Ε.Ε. να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ο ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά και ζήτησε να γίνουν πιο σκληρές οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.


«Η θέση μου στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει στόχο την υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπασέσκου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ρωσία, «που εκπαιδεύει, τροφοδοτεί και δημιουργεί» την κρίση στην Ουκρανία, «εφευρίσκει τα πάντα για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα αυτή».

Ο ρουμάνος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει «να θέσουν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού όλα τα μέσα που μπορούν, αν θέλουν να βοηθήσουν τη δημοκρατία στην Ουκρανία».

Ο Μπασέσκου τάχθηκε επίσης υπέρ της σκλήρυνσης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στοχοθετώντας τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα συμβόλαια για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού προς τη Ρωσία εφόσον τα όπλα αυτά στρέφονται εναντίον της δημοκρατίας, εναντίον ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ κατά Ρωσίας για την Ουκρανία