ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης της Γάζας

Συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης της Γάζας

Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή συμφώνησαν για τον "προσωρινό μηχανισμό" που θα επιταχύνει, υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών, την ανοικοδόμηση της Γάζας, διασφαλίζοντας ότι τα οικοδομικά υλικά που θα σταλούν στον παλαιστινιακό θύλακα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Πρόκειται για μια "τριμερή συμφωνία" μεταξύ του ΟΗΕ, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων η οποία "θα επιτρέψει την έναρξη των απαραίτητων εργασιών στη Λωρίδα της Γάζας με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, παραχωρώντας διευθυντικό ρόλο στην Παλαιστινιακή Αρχή στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και τις εγγυήσεις, μέσω της εποπτείας των Ηνωμένων Εθνών, ότι τα υλικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για πολιτικούς σκοπούς" δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο συντονιστής του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι.

Σύμφωνα με τον Σέρι η συμφωνία αυτή αποτελεί "ένα σημαντικό βήμα προς την άρση όλων των περιορισμών" στη Λωρίδα της Γάζας και "ένα σημάδι ελπίδας για τον πληθυσμό της Γάζας".

Ταυτοχρόνως, η επίτευξη συμφωνίας "θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των δωρητών" που θα χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον πρόσφατο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. "Πιστεύουμε ότι αυτός ο προσωρινός μηχανισμός θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ και να αρχίσει να λειτουργεί χωρίς καθυστερήσεις", πρόσθεσε ο Σέρι.

Ο ΟΗΕ θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αυτή στη συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής συνδέσμου για τον συντονισμό της διεθνούς βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους την προσεχή Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να δώσουν το παρών εκπρόσωποι των δωρητριών χωρών.