ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Η αλ Κάιντα αποπειράθηκε να επιτεθεί σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

Πακιστάν: Η αλ Κάιντα αποπειράθηκε να επιτεθεί σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

Την ευθύνη της πειρατείας σε πακιστανικό πολεμικό πλοίο το οποίο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να πλήξει με πυραύλους πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Αραβική Θάλασσα, ανέλαβε ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη νότια Ασία.

Σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE, ο Οσάμα Μαχμούντ, εκπρόσωπος του συγκεκριμένου βραχίονα της αλ Κάιντα, δήλωσε ότι μια ομάδα μαχητών κατάφερε να πάρει υπό τον έλεγχό της την κινεζικής κατασκευής φρεγάτα PNS Zulfiqar, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει τα οπλικά της συστήματα για να επιτεθεί σε αμερικανικά πλοία που έπλεαν σε κοντινή απόσταση.

«Οι μουτζαχεντίν αυτοί κατέλαβαν τον έλεγχο του πακιστανικού πλοίου και έπλευσαν προς το αμερικανικό στόλο, όταν ο πακιστανικός στρατός τους σταμάτησε», ανέφερε, συμπληρώνοντας:

«Ως αποτέλεσμα, οι μουτζαχεντίν, τα λιοντάρια του Αλλάχ και οι ευεργέτες της Ούμα, θυσίασαν τη ζωή τους για τον Αλλάχ και οι Πακιστανοί στρατιώτες αμαύρωσαν τη μέλλουσα ζωή τους δίνοντας τη ζωή τους προασπίζοντας τους εχθρούς της Ούμα, τους Αμερικάνους».

Σύμφωνα με το SITE, η δήλωσε του Μαχμούντ συμπεριλαμβάνει μια φωτογραφία και μια λεπτομερή περιγραφή του πακιστανικού πολεμικού πλοίου.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν και η υπηρεσία Τύπου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας δε σχολίασαν, πάντως τις πληροφορίες αυτές.

Η αποτραπείσα επίθεση σημειώθηκε ενώ οι περιφερειακές δυνάμεις ανησυχούν ήδη για τη σταθερότητα της περιοχής, καθώς οι υπό αμερικανική διοίκηση ξένες δυνάμεις αποσύρονται από το γειτονικό Αφγανιστάν, δημιουργώντας ένα κενό ασφαλείας, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευθούν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Η επίθεση η οποία διήρκεσε ώρες, δείχνει επίσης την επιχειρησιακή ικανότητα των ισλαμιστών, οι οποίοι εμφανίζονται να είναι σε θέση να πλήξουν την καρδιά του μηχανισμού ασφαλείας του Πακιστάν, γεγονός το οποίο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας αυτής να φυλάσσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι με την Αλ Κάιντα, είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι η επίθεση της 6ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε από μέλη της που ανήκουν στις τάξεις του πολεμικού ναυτικού.
Από την πλευρά τους, οι πακιστανικές Αρχές συνέλαβαν αργότερα ορισμένα μέλη του ναυτικού με την υποψία της συνεργασίας με τους ισλαμιστές.

Η αλ Κάιντα ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου βραχίονα της οργάνωσης στις 4 Σεπτεμβρίου, με τον ηγέτη της Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να υπόσχεται την εξάπλωση του ισλαμικού νόμου ότι θα «υψωθεί η σημαία του τζιχάντ» σε όλη τη νότια Ασία, όπου ζουν πάνω από 400 εκατομμύρια μουσουλμάνοι.

Οι αναλυτές λένε ότι η κίνηση είναι μέρος του σχεδίου της αλ Κάιντα να επωφεληθεί από την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την ενίσχυση της επιρροής της οργάνωσης στην περιοχή του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και της Ινδίας.

Διαβάστε ακόμα:

Μεξικό: Εντοπίστηκε το σπανιότερο θαλάσσιο πλάσμα! (pics+vid)

Βρετανία: Ανακάλυψε «alien» στην κουζίνα του σπιτιού του! (pics)

Αυστραλία: Κροκόδειλος τούς «έκοψε» το αίμα στη μέση του δρόμου (vid)