Σουηδία: Η νέα κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Newsroom Newsroom

Σουηδία: Η νέα κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Η πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης αναμένεται να γίνει η Σουηδία, όπως δήλωσε την Παρασκευή (3/10) ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την ντε φάκτο αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμα επίσημα.

«Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο Κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Λεβέν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας που εκφώνησε στο κοινοβούλιο.

«Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να χαιρετίσουν την ενέργεια της Σουηδίας ως ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους.

Από τη στιγμή που η Σουηδία έχει τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή στις διεθνείς υποθέσεις και συνεχίζει να ασκεί επιρροή στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η απόφαση αυτή ενδέχεται να κάνει κι άλλες χώρες να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό το θέμα, σε μια συγκυρία που οι Παλαιστίνιοι απειλούν με μονομερείς ενέργειες με στόχο την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης.

Εντούτοις αναμένεται σφοδρή κριτική του Ισραήλ στη Σουηδία, όπως επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επιμένουν στη θέση ότι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει να προκύψει μόνο μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Στους κόλπους πάντως της ΕΕ, ορισμένες χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, ωστόσο το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην Ένωση των 28.

Εάν η νέα κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στη Σουηδία υλοποιήσει τα σχέδιά της, η Σουηδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Διαβάστε ακόμα:

Σουηδία: «Πράσινη» κυβέρνηση με άρωμα… γυναίκας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved