ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: «Πράσινη» κυβέρνηση με άρωμα… γυναίκας

Σουηδία: «Πράσινη» κυβέρνηση με άρωμα… γυναίκας

Την είσοδό τους για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της Σουηδίας έκαναν οι Πράσινοι, την ίδια ώρα που ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λέφβεν, διόρισε γυναίκες στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών.

«Ο σουηδικός λαός ψήφισε υπέρ της εναλλαγής και μιας νέας πολιτικής κατεύθυνσης. Μια νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους είναι έτοιμη να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή», δήλωσε ο 57χρονος Λέφβεν στην πρώτη ομιλία του στο κοινοβούλιο.

«Η νέα σουηδική κυβέρνηση είναι μια φεμινιστική κυβέρνηση», συμπλήρωσε, πριν ανακοινώσει ένα κατάλογο με 24 ονόματα, 12 ανδρών και 12 γυναικών.

Νέος υπουργός Εξωτερικών είναι η πρώην επίτροπος της ΕΕ Μάργκοτ Βάλστρεμ (60 χρόνων), ενώ υπουργός Οικονομικών διορίστηκε η Μαγκνταλένα Άντερσον, μια 47χρονη οικονομολόγος που είχε διατελέσει επικεφαλής της εφορίας.

Οι Πράσινοι παίρνουν έξι υπουργεία. Οι δύο εκπρόσωποί τους οι Όσα Ρόμσον και Γκούσταβ Φρίντολιν, γίνονται αντιστοίχως υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Παιδείας, ενώ πήραν ακόμη το υπουργείο Διεθνούς Αρωγής, των Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Κατανάλωσης, της Κατοικίας, αλλά και του Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι ο «κοκκινο-πράσινος» συνασπισμός που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου δεν ελέγχει παρά 138 έδρες από τις 349 του κοινοβουλίου. Αυτή η μειοψηφία θα τον υποχρεώσει να αναζητήσει ψήφους από το Κόμμα της Αριστεράς και κεντρώα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η Σουηδία βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Η ανεργία βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τα αποτελέσματα στα σχολεία έχουν επιδεινωθεί ραγδαία και το κράτος πρόνοιας έχει σημαντικές ελλείψεις», υπογράμμισε ο Λέφβεν, ο οποίος θέλει να στρατολογήσει εκπαιδευτικούς, αλλά και να αυξήσει από τα 16 στα 18 χρόνια την ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει την πυρηνική ενέργεια, αν και οι Πράσινοι επιθυμούν να κλείσουν οι αντιδραστήρες ως το 2018, ενώ επιθυμεί να σταματήσει «το κυνήγι του κέρδους» στις δημόσιες υπηρεσίες που ανατίθενται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Λέφβεν ανακοίνωσε επίσης πως η Σουηδία, πρωτοπόρος το 1999 στην απαγόρευση της «αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών», θα απαγορεύσει στους πολίτες της τον σεξουαλικό τουρισμό.

Αντίθετα από την προκάτοχό της, η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει, τέλος, υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ευθύνη που ανατέθηκε στη Βάλστρεμ.

Διαβάστε ακόμα:

Εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο: Ξύπνησε με ξένη προφορά! (vid)

Ρωσία: Θυελλώδης άνεμος τον πήρε και τον σήκωσε! (vid)

Αυτό είναι το πιο... στοιχειωμένο κατάστημα της Βρετανίας! (vid)

Ρωσία: Πήρε φωτιά το πρόσωπό του και συνέχισε την παράσταση! (vid)

Η Γερμανία προέτρεπε ισλαμιστές να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές!

ΗΠΑ: Καθηγήτριες έκαναν τρίο με ανήλικο μαθητή τους! (vid+pics)

Βρήκαν το μπουντρούμι του Δράκουλα στην Τουρκία; (vid)