ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία επιθυμεί εποικοδομητικές σχέσεις με τη Μόσχα

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία επιθυμεί εποικοδομητικές σχέσεις με τη Μόσχα

Το ΝΑΤΟ επιθυμεί να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία παρότι ενισχύει την παρουσία του στο έδαφος των χωρών μελών του στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε σήμερα σε πολωνική εφημερίδα ο νέος γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.


Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέπτεται την Πολωνία, είπε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς του δεσμεύσεις, που περιλαμβάνουν μία μεταψυχροπολεμική συμφωνία με τη Μόσχα σχετικά με την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

"Δεν υπάρχει κάποια αντίφαση ανάμεσα σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και στην καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων με τη Ρωσία", δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza ο Στόλτενμπεργκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις την περασμένη εβδομάδα.

"Αυτό προκύπτει από την πολιτική μου εμπειρία. Η Νορβηγία είναι μία μικρή χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, ωστόσο, πιθανόν ακόμη και τις ψυχρότερες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε θέματα ενέργειας, αλιείας και οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων", είπε ο ίδιος.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με αφορμή τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο.

"Ενισχύουμε την ασφάλειά μας χωρίς να παραβιάζουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ", είπε ο Στόλτενμπεργκ σχετικά με την αυξημένη παρουσία της Συμμαχίας στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής.

Στη σύνοδο κορυφής πριν από ένα μήνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν μια δύναμη ταχείας αντίδρασης ως «αιχμή του δόρατος» που θα μπορούσε να σταλεί σε ένα «καυτό σημείο» μέσα σε λίγες μέρες, και να προωθήσει εξοπλισμό και προμήθειες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης αν χρειαστεί.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει διακόψει την πρακτική πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία από τον Απρίλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας.

Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στα νιάτα του ήταν αντιπολεμικός ακτιβιστής, φημίζεται για την ικανότητά του εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων και για τη γνώση του σε θέματα που αφορούν στη Ρωσία.

Ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας, διαπραγματεύτηκε μία συμφωνία με τη Ρωσία το 2010 με την οποία τερματίστηκε μία 40ετής διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα της Αρκτικής, και καλλιέργησε προσωπική φιλία με τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Αιματοβαμμένες συγκρούσεις στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ