Επίθεση διαδηλωτών με αεροβόλα στην ουκρανική Βουλή (vids)

Επίθεση διαδηλωτών με αεροβόλα στην ουκρανική Βουλή (vids)

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και μερικών χιλιάδων διαδηλωτών σημειώθηκαν την Τρίτη (14/10) έξω από τη Βουλή της Ουκρανίας, η οποία δέχθηκε επίθεση με πέτρες, καπνογόνα, αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες και βολίδες αεροβόλων.

Ένας φωτοειδησεογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είδε τους (κυρίως νεαρούς) διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και αλυσίδες, να συγκεντρώνονται έξω από την κεντρική είσοδο της Βουλής πριν αρχίσουν να εκτοξεύουν αντικείμενα προς το κτίριο.

Τα μέλη μάλιστα του ουκρανικού κοινοβουλίου, τα οποία μόλις είχαν εγκρίνει νόμους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά και τον διορισμό του νέου υπουργού Άμυνας, κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου ενόψει των πρόωρων εκλογών της 26ης Οκτωβρίου, διέκοψαν τις εργασίες του σώματος εξαιτίας των επεισοδίων.

Δεν έγινε σαφές ποια ήταν τα αιτήματα των διαδηλωτών, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν απάντησαν στο ερώτημα σε ποιες πολιτικές δυνάμεις ανήκουν.

«Πρόκειται για μια πρόκληση με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία», τόνισε ο Ζόριαν Σκίριακ, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα περισσότερα από τα παράθυρα στον πρώτο όροφο έσπασαν από τα αντικείμενα, αλλά και από τις βολίδες των αεροβόλων που είχαν ορισμένοι από τους διαδηλωτές, σύμφωνα πάντα με τον φωτοειδησεογράφο του Reuters.

Νωρίτερα σήμερα, το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα είχε πραγματοποιήσει συγκέντρωση κοντά στο κοινοβούλιο, καλώντας τους βουλευτές να χορηγήσουν ειδική αναγνώριση και επιδόματα στα μέλη μιας εθνικιστικής οργάνωσης, του Ουκρανικού Ανταρτικού Στρατού (UPA), που πολέμησε εναντίον των Ναζί και εναντίον των Σοβιετικών.

Τόσο το Σβόμποντα, όσο και το ακροδεξιό κόμμα Δεξιός Τομέας ανέφεραν πάντως ότι τα μέλη τους δε συμμετείχαν στη συγκέντρωση και τα επεισόδια έξω από τη Βουλή…

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Νέος υπουργός Άμυνας και με την έγκριση της Βουλής

 

Video 1

Επίθεση διαδηλωτών με αεροβόλα στην ουκρανική Βουλή (vids)