ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: 23 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το θανατηφόρο ιό

Έμπολα: 23 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το θανατηφόρο ιό

Το τέλος της επιδημίας του Έμπoλα στη Σενεγάλη και τη Νιγηρία, εφόσον δεν παρουσιαστεί κανένα νέο κρούσμα τις επόμενες ημέρες, ενδέχεται να κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Τα πράγματα όμως δεν είναι παντού τόσο αισιόδοξα με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά και την ασθένεια να έχει ανοίξει και την πόρτα της Ευρώπης. Δείτε 23 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Έμπολα

1) Η τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα είναι μακράν η χειρότερη από τότε που ανακαλύφθηκε ο ιός το 1976, με 8.011 ανθρώπους στην Αφρική να έχουν ασθενήσει και 3.857 να έχουν πεθάνει.

2) Οι θάνατοι στην τρέχουσα επιδημία έχουν ξεπεράσει σε αριθμό όλες τις προηγούμενες επιδημίες του ιού.

3) Πολλοί Δυτικοί έχουν επίσης ασθενήσει από τον ιό κυρίως λόγο των επαγγελματικών ταξιδιών στον κλάδο της υγείας, σε χώρες όπως η Λιβερία, η Σιέρα Λεόνε και η Γουινέα όπου ο ιός συνεχίζει να εκδηλώνεται έντονα.

4) Μετά τη μόλυνση, το ποσοστό θνησιμότητας κατά την τρέχουσα επιδημία είναι 71%, αν και αυτό είναι πιθανό να είναι αρκετά χαμηλότερο στις χώρες με σύγχρονες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

5) Ένα ξέσπασμα του παρόμοιου ιού Μάρμπουργκ στη Γερμανία το 1967, είχε ποσοστό θνησιμότητας 23%.

6) Ο ιός του Έμπολα έχει μια περίοδο επώασης 21 ημερών. Οι άνθρωποι δεν είναι μολυσμένοι μέχρι να αναπτυχθούν τα συμπτώματα.

7) Τα πρώιμα συμπτώματα του ιού, όπως πυρετός και πονόλαιμος μπορεί να συγχέονται με τη γρίπη, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος, μολυσμένοι άνθρωποι να περάσουν μέσα από τα αεροδρόμια αφού δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

8) Τα πρώτα συμπτώματα ακολουθούνται γρήγορα από άλλα συμπτώματα όπως εμετός, μειωμένη νεφρική και ηπατική λειτουργία, εσωτερική αιμορραγία - συμπεριλαμβανομένης της αιμορραγίας των ούλων και αιματηρές κενώσεις.

9) Οι άνδρες μπορεί να παραμένουν μολυσμένοι για ακόμα επτά εβδομάδες μετά την «ανάκαμψη» και να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους μέσω του σπέρματος.

10) Ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται σε ανθρώπους από τα ζώα, ιδιαίτερα τις νυχτερίδες. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν σε απομακρυσμένα χωριά της Αφρικής, αλλά η τρέχουσα επιδημία έχει εξαπλωθεί σε μεγάλες πόλεις.

11) Η τρέχουσα επιδημία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014 και στις 8 Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη διεθνή δημόσια υγεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

12) Οι ταξιδιώτες από τη Δυτική Αφρική, πρέπει να ελέγχονται για τον ιό στη Βρετανία.

13)Στο αεροδρόμιο του Χίθροου γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας με χρήση ανέπαφων θερμομέτρων για τον εντοπισμό των πασχόντων από πυρετό, αλλά άλλα αεροδρόμια βασίζονται σε ανάκριση των επιβατών σχετικά με το ιστορικό του ταξιδιού τους αλλά και με ποιους έχουν έρθει σε επαφή.

14) Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης προέβλεψαν ότι η Βρετανία βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο από τον ιό, λόγω του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν συγκοινωνιακό κόμβο.

15) Έχουν σταλεί στοιχεία που βοηθούν στον εντοπισμό κρουσμάτων σε νοσοκομεία.

16) Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με πληγωμένο δέρμα ή με βλεννογόνους, όπως αυτούς στο εσωτερικό της μύτης, με μολυσμένα από θύματα σωματικά υγρά, ή με επιφάνειες που έχουν αγγίξει.

17)Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγιεινής οφείλουν να φορούν τον ειδικό εξοπλισμό καθώς και ασπίδες προσώπου για να προστατεύονται από την εξάπλωση του ιού.

18) Οι εργαζόμενοι σε εργαστήρια βρίσκονται επίσης σε υψηλό κίνδυνο αφού τα δείγματα που λαμβάνονται από τους ανθρώπους και τα ζώα για την έρευνα, μπορεί να μεταφέρουν την ασθένεια

19) Μέχρι στιγμής, δύο εργαζόμενοι του τομέα της υγιεινής έχουν προσβληθεί στη Δύση παρά το γεγονός ότι φόραγαν τη στολή βιολογικού κινδύνου.Πολλοί θεωρούν ότι οφείλεται σε ακατάλληλη διαδικασία από μεριάς νοσοκομείου που δεν αντιμετώπισαν σωστά τους μολυσμένους ασθενείς.

20) Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού Έμπολα, και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

21) Από το 1980, το Πεντάγωνο φοβόταν ότι ο συγκεκριμένος ιός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο και έγιναν προσπάθειες να βρεθούν μέθοδοι για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση του.

22) Η τρέχουσα επιδημία έχει εξαπλωθεί σε εμπόλεμες χώρες και οι πρόσφατες αναφορές λένε ότι στη Λιβερία συγκεκριμένα οι μολύνσεις οφείλονται κυρίως στη δυσπιστία της κυβέρνησης.

23) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι «η κατάσταση στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε συνεχίζει να επιδεινώνεται».

Διαβάστε επίσης: Έμπολα: «Το νοσοκομείο δεν διέθετε πρωτόκολλο ασφαλείας για τον ιό»