ΚΟΣΜΟΣ

Έμπολα: «Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί»

Έμπολα: «Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail και τις δηλώσεις ενός επιστήμονα, ο θανατηφόρος ιός Έμπολα θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός

Ο Αμερικανός επιστήμονας Peter Jahrling από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων εκτιμά, ότι το τρέχον ξέσπασμα με τον ιό Έμπολα μπορεί να έχει προκληθεί από μια λοίμωξη η οποία μεταδίδεται πιο εύκολα απ' ό,τι παλαιότερα, αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, μαζί με την ομάδα του εργάζονται στο επίκεντρο της κρίσης στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, και αυτό που παρατηρούν είναι ότι το ιικό φορτίο στους ασθενείς με Έμπολα είναι πολύ υψηλότερο απ' ό,τι είχαν συνηθίσει να βλέπουν.

"Χρησιμοποιούμε τεστ που δεν είχαμε στη διάθεσή μας στο παρελθόν, όμως φαίνεται να υπάρχει η πεποίθηση ότι το φορτίο του ιού είναι πολύ υψηλότερο σε αυτούς τους ασθενείς –στο παρόν ξέσπασμα του ιού- σε σχέση με το παρελθόν. Αν αυτό αληθεύει, τότε πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό ιό" είπε μιλώντας στο Vox.com. "Έχω μια ομάδα ερευνητών στη Μονρόβια. Διεξάγουν εξετάσεις και αυτό που μου λένε είναι, ότι το ιικό φορτίο ανεβαίνει πολύ γρήγορα και είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο απ' ό,τι είχαν συνηθίσει να βλέπουν. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι ο ιός προκαλεί υψηλότερο πυρετό και πιο σύντομα".

Οι προειδοποιήσεις του Dr Jahrling έρχονται εν μέσω εκκλήσεων προς τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα.

Διαβάστε επίσης:

Έμπολα: «Καθαρή» από τον ιό η Νιγηρία