ΚΟΣΜΟΣ

Δύο εκατ. την ημέρα έβγαζαν οι τζιχαντιστές από την πώληση πετρελαίου!

Δύο εκατ. την ημέρα έβγαζαν οι τζιχαντιστές από την πώληση πετρελαίου!

Δύο εκατομμύρια δολάρια ημερησίως έβαζαν στην τσέπη οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την εξόρυξη αργού πετρελαίου στο Ιράκ και τη Συρία, πριν από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως επιβεβαίωσε σε έκθεσή της η εταιρεία ερευνών IHS.

Η οργάνωση αυτή σουνιτών εξτρεμιστών είχε τον έλεγχο περίπου 350.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, ωστόσο ήταν σε θέση να εξορύσσει μόλις 50.000 ως 60.000 βαρέλια την ημέρα, αναφέρεται στην έκθεση της IHS, η οποία ειδικεύεται στη χρηματοοικονομική ενημέρωση.

Αυτή η παραγωγή, μόλις μια μικρή «υποδιαίρεσή της πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις» οφείλεται «στις εχθροπραξίες και τις περιορισμένης τεχνικής ικανότητες (του Ισλαμικού Κράτους), που ελέγχει τις περιοχές αυτές», αναφέρεται επίσης στην έκθεση του IHS με τίτλο «Λάφυρα του Πολέμου: Ποιος έχει τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων στις ζώνες συγκρούσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία».

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ έπληξαν διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να καταστρέψουν μια σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση.

«Αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν επίσης το διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, νότια του Κομπάνι, στη Συρία», ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με την έκθεση της IHS, η εξόρυξη πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί εξαιτίας των επιδρομών, ωστόσο είναι νωρίς για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, Νίκολας Ράσμουσεν, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν έσοδα περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων ημερησίως από τις πωλήσεις πετρελαίου στη μαύρη αγορά, το λαθρεμπόριο, τις ληστείες και τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που πουλάει στη μαύρη αγορά η οργάνωση μεταφέρεται με φορτηγά μέσω οδών που χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους στα τουρκικά σύνορα», αποκαλύπτεται στην έκθεση της IHS. Τα βαρέλια αυτά πωλούνται προς 25 ως 60 δολάρια το καθένα, πολύ φθηνά σε σύγκριση με τα 85 δολάρια που είναι περίπου η τιμή αναφοράς του Μπρεντ σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι πάντως ακόμα σαφές εάν μετά τις αεροπορικές επιδρομές το Ισλαμικό Κράτος έχει τη δυνατότητα διύλισης πετρελαίου, η οποία γίνεται κυρίως μέσω απλών κινητών μονάδων που μπορούν να μεταφέρονται με φορτηγά, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των εξτρεμιστών…

Διαβάστε ακόμα:

Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών κατά του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ

Γαλλία: Μετανάστες επιχείρησαν να καταλάβουν νταλίκες στο λιμάνι του Καλέ

Η Ρωσία επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής ευρωπαϊκών προϊόντων

Ιράν: Επιθέσεις με οξύ σε γυναίκες που δεν φορούν σωστά τη μαντήλα!

Ένας ακόμη εργαζόμενος του ΟΗΕ θύμα του Έμπολα

Έμπολα: Ανέρρωσε και η Νορβηγίδα γιατρός!

Αίγυπτος: Έδιωξαν έγκυο από νοσοκομείο και γέννησε στο δρόμο! (vid)

Γαλλία: Κατηγορούμενος τζιχαντιστής υπέβαλε μήνυση για απαγωγή!

Ρoή Ειδήσεων