ΚΟΣΜΟΣ

Στο ΣΑ του ΟΗΕ προσφεύγει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς

Στο ΣΑ του ΟΗΕ προσφεύγει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27/10) ότι ζήτησε να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ισραηλινή "επιθετικότητα" στην Πλατεία των Τεμενών.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του κράτους τους, από το καλοκαίρι επικρατεί ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, που έχει εξελιχθεί σε σχεδόν καθημερινές αντιπαραθέσεις και εκφράζονται φόβοι για μια γενικότερη κλιμάκωση. Από την περασμένη Τετάρτη (22/10), όταν ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του σε μια στάση του τραμ, οι συγκρούσεις εντάθηκαν στην πόλη. Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στις παλαιστινιακές συνοικίες όπου ξεσπούν σποραδικές ταραχές, μέρα και νύχτα, τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ, σημειώνονται επίσης σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων πιστών και Ισραηλινών αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον επέκρινε έντονα την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει 1.000 νέες κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι "ασύμβατη" με τις προσπάθειες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

jendepartment

"Εξακολουθούμε να τηρούμε μια απολύτως σαφή θέση: θεωρούμε τις εποικιστικές δραστηριότητες παράνομες και είμαστε αντίθετοι σε κάθε μονομερή απόφαση που διακυβεύει το μέλλον της Ιερουσαλήμ", είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την απόφαση του Ισραήλ. Όπως είπε η εκπρόσωπος, η ισραηλινή ηγεσία έχει τονίσει ότι θα στηρίξει "μια πορεία προς τη λύση των δύο κρατών, όμως αυτού του είδους οι ενέργειες είναι ασύμβατες με τις ειρηνευτικές προσπάθειες".

Η Ψάκι υπογράμμισε πάντως ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητες. "Μερικές φορές δεν συμφωνούμε με τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, κυρίως στο θέμα του εποικισμού. Εκφράζουμε τη διαφωνία μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μια ισχυρή και θαυμάσια σχέση, η οποία συνεχίζεται", κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Διανοητικά ανίκανος να δικαστεί ο εισβολέας στο Λευκό Οίκο

Οπλισμένοι κλόουν σπέρνουν τον τρόμο σε Ευρώπη και Αμερική! (vids+pics)

Ιορδανία: Συνελήφθη ένας από τους σημαντικότερους ιδεολόγους του τζιχαντισμού

Τσεχία: Εκβιαστές απειλούν με… Έμπολα τη χώρα απαιτώντας 1 εκατ. ευρώ!

Έμπολα: Σε καραντίνα Αμερικανοί στρατιώτες – Ανησυχία για την απομόνωση γιατρών